Денят започна с 3899 нови положителни проби за COVID-19,  при направени 10 311 PCR теста. Това прави 37.8% положителни проби.  Колко са заразените в Пловдив вижте ТУК!

360 нови случая на COVID-19 в Пловдивско, 38% от тестовете - положителни119 са жертвите за последното денонощие

Коронавирусът взе поредната си жертва от лекарското съсловие - емблематичния д-р Кирил Еленски.

Известният пловдивски лекар д-р Кирил Еленски загуби битката с COVID-19През годините д-р Еленски е един от дейните членове на БЛС

Готови са първите резултати от вътрешната проверка в УМБАЛ „Свети Георги“ ,  Пловдив по повод случая със заснетите на видеоклип двама пациенти пред новооткритото КОВИД-звено, които впоследствие починаха. Уволнени са петима, двама са с предупреждения. Първоначалната информация, че началникът на токсикологията в УМБАЛ „Свети Георги” - проф. д-р Янко Илиев е сред уволнените впоследствие бе отречена. 

7 виновни за смъртта на двамата пациенти на стълбите на токсикологията, уволняват петимаАдминистративен ръководител, лекар, двама санитари и шофьор на линейка ще получат най- тежкото дисциплинарно наказание

На този фон 32% от българите одобряват мерките срещу Covid-19, предприети от правителството, a на обратното мнение са 64% от тях. . Данните са от  публикувано от Европейския парламент трето за тази година социологическо проучване относно кризата с Covid-19.

64% от българите не одобряват мерките срещу COVID-19България е сред страните, в които кризата е повлияла на доходите на хората според анкетата

Община „Родопи” подкрепя здравната система, като  ще дари сумата от 5 хиляди лева  на МБАЛ „Св.Мина“, която се превърна в първата ковид-болница в страната.  Дарението има за цел да подпомогне болницата в условията на нарастващ брой заболели от коронавирусна инфекция.

Община „Родопи” дарява 5 000 лева на болница „Свети Мина”Дарението има за цел да подпомогне болницата в условията на нарастващ брой заболели от коронавирусна инфекция

В разговор с проф. Ваня Матанова, специалист в областта на клиничната психология, психотерапията и невропсихологията, Соня Желязкова разнищва защо сме склонни да проявяваме различни емоции и къде се коренят те. Нека видим какво има да каже науката за протичащите у човека психични процеси, за стигматизацията на болните и как да се отнасяме, когато сме от двете страни на барикадата:

Проф. Ваня Матанова: Tрябва да направим всичко възможно да се чувстваме удобно с идеята, че нямаме контролКакво казва науката за страха, контрола, стигмата и всички емоции, родени от болестта на 2020 година

 

Макар, че всички сме в ступор от коронакризата, да не забравяме , че вирусът не е единствената опасност заздравето ни. Ноември е Месецът за борба с рака на белия дроб. По този повод за втора поредна година се провежда кампанията “Поеми си дъх“, която има за цел да информира за едно от най-честите и сериозни онкологични заболявания – рак на белия дроб.  Кои са най-характерните симптоми на заболяването, кои са рисковите групи и по какъв начин може да се повиши вниманието – Добринка Димова разговяра с д-р Иван Тонев, специалист по Медицинска онкология и началник на III-то Отделение по Медицинска онкология и пневмология в КОЦ Пловдив.

Д-р Иван Тонев: 4000 души годишно чуват диагнозата рак на белия дроб у насПушачите и работещите във вредна среда са сред най-застрашените

Епидемията от COVID-19 намали драстично профилактичните прегледи и плановите операции у нас, но не и броя на направените аборти. От последните данни на Националния център по обществено здраве и анализи става ясно, че и през летните месеци юли, август и септември в Пловдивска област се запазва негативната тенденция на всяко четвърто раждане да се прави по един аборт.

На всяко четвърто раждане в Пловдивско – по един абортВсяка десета пловдивчанка, загубила бебето си, е в тийнейджърска възраст

И въпреки, че вирусът оставя печат върху голяма част от новините за деня, има и новини БЕЗ COVID 19!

Общи правила, върху които да стъпи обновяването и връщането на блясъка на Тютюневия град, може да има до два месеца. Това заяви гл. архитект Димитър Ахрянов. Какво ще е бъдещето му възстановяване и развитие -  какво би искал бизнесът да се случи там и какво общината може да защити като публичен интерес, а и  Министерството на културата какво може да позволи.

Тютюневият град скоро може да върне блясъка си, разработват проект за 2 млн. леваОпределят перо в бюджета на Пловдив, което да бъде само за паметници на културата

 

Започна третият етап на Водния цикъл.  По време на него ще бъде извършена реконструкция и рехабилитация на Главен колектор VII. Той е с дължина 2,8 км. и се намира в южното платно на бул. „Дунав“ и  е до бул. „Брезовско шосе“. Целта на ремонта е да се намали инфилтрацията в район „Северен“, която е и най-висока в целия град.

Започнаха нов етап на Водния цикъл в Пловдив, сменят колектор на основен булевардТръбите са с дължина 2,8 км. и се намира в южното платно на бул. „Дунав"

Дългове повличат разрушително бизнес империята на известната фамилия Маринови. Три от големите им имоти в Пловдив се продават от частен съдебен изпълнител, след като хотелът им "Беркут" веднъж вече беше заложник в игри за много пари. Става дума за заведения в три ключови точки на града, които те отдавна не управляват, а отдават под наем, но обектите са останали в актива на дружеството им "Бомако" ЕООД.

Нов удар по фамилията Маринови! Съдия-изпълнител разпродава голяма част от имуществото им в ПловдивБизнес империята влезе в спирала от дългове

Дръзки иманяри,тръгнали да копаят в центъра на Пловдив - до Часовниковата кула на Сахат тепе, са били арестувани. 

Арестуваха иманяри на Сахат тепе в Пловдив!Откриха множество културни ценности в домовете им

Голям пожар в квартал Столипиново наложи евакуация на цял блок. На място има една пожарна, която се опитва да овладее огъня. 

Голям пожар в Столипиново, евакуираха блокНа мястото има една пожарна

Правата на българската тенисистка Александрина Найденова официално са спрени доживот. 28-годишната състезателка е глобена с 150 000 щатски долара, заради черно тото в 13 двубоя.

Спряха до живот правата на пловдивска тенисисткаАлександрина Найденова е глобена и с 150 000 долара

 

Независимо от неприятните новини, свързани с коронавируса и сложната пандемична обстановка както у нас, така и по света, в Пловдив продължават да се случват чудеса.

Едно от тях е романтичното предложение за брак, което д-р Милен Карагеоргиев направи на своята любима Вили. Лекарят, който работи в пловдивска болница, падна на колене пред бъдещата си съпруга на Акведуктите на Бунарджика.

Път, постлан с рози: Предложението за брак на д-р Милен Карагеоргиев от ПловдивЛекарят падна на колене пред своята любима Вили на Акведуктите на Бунарджика

В събота – 21 ноември, се очаква понижение на температурите, а в Предбалкана и високите полета метеорологичната прогноза е за преваляване на слаб сняг. Така че, слагайте зимните гуми, намалете скоростта и спазвайте дистанция. 

АПИ предупреждават: Ще вали сняг, подгответе колите за зимни условия в планинитеОколо 3000 снегопочистващи машини ще се грижат за колите през зимата

Екипът на TrafficNews ви пожелава спокойна нощ! През уикенда си създайте домашен уют - така ще успеете да си починете , а и ще спазите съветите на лекарите за дистанция!