Дългове повличат разрушително бизнес империята на известната фамилия Маринови. Три от големите им имоти в Пловдив се продават от частен съдебен изпълнител, след като хотелът им "Беркут" веднъж вече беше заложник в игри за много пари. Става дума за заведения в три ключови точки на града, които те отдавна не управляват, а отдават под наем, но обектите са останали в актива на дружеството им "Бомако" ЕООД.

От години баща и син - Марин и и Иван Маринови са изправени пред тежка битка с огромните финансови задължения, които конгломерата им от компании е генерирал в различни икономически нива. Известната бизнес фамилия дължи огромни суми на контрагенти, на банки и на държавата. Именно това е причината срещу тях да се завеждат изпълнителни дела и в крайна сметка имуществото им да попада в ръцете на частни съдебни изпълнители. 

Три търга са обявени от ЧСИ Стефан Горчев, които целят да продадат три от най-апетитните им обекта в Пловдив - на ул. "Петко Д. Петков" 41, срещу Гранд хотел- на ул. „Полковник Бонев“ № 1 и в Тракия до бл.142. Ресторантите от верига "Верди", която беше продадена, продължават да се развиват успешно и към днешна дата въпреки процедурите за продажба на сградния фонд. 

Трите заведения целят събиране на 1,3 милиона лева –част от дълговете на фамилията, като обектът в центъра на Пловдив е с начална цена на търга от 512 000 лв, този в Тракия - 532 000 лева, а за този срещу Новотела наддаването ще започне от 294 400 лева. Тръжните процедури отварят утре - на 21.11, а дали ще има нови собственици на апетитните обекти ще стане ясно на 21 декември, когато само няколко дни преди Коледа ще се отворят офертите. 

Всички имоти са ипотекирани, а отделно Маринови са сключили договори за наем с новите собственици на известната верига ресторанти, които са инвестирали и са подобрили значително материалните им активи със съответните клаузи. 

Припомняме, че през лятото на миналата година известният пловдивски готвач Николай Боруков взе веригата и я превърна в успешен бранд семейни ресторанти.

Как се стигна до тук? 

Марин Маринов и сина му Иван Маринов, които са собственици на впечатляващо фирмено портфолио - от хотел "Беркут" до големи вериги за снабдяване с питиета като "Бибъл Комерс" и наследниците на фалиралото дружеството, през 2015 купуват веригата "Верди" от тримата основателите на веригата Мирослав Маринчевски, Станислав Костов и Христиан Боев.

Като недвижими имоти заведенията са в активите на фирма "Бомако" с управител Иван Маринов и едноличен собственик на капитала от 30 хиляди лева - "Спорттур" ЕООД, която пък от своя страна се държи от компанията майка - "К-И Инвест Холдинг" ЕООД на баща му - Марин Маринов. Над фирмата тегне запор от НАП. Той е наложен заради неплатени данъци от страна на "Спорттур" в размер на 75 500 лева. 

Това обаче е най-малкия проблем на Маринови. Основното портфолио от фирми на Маринови е заложено срещу кредит от 6,68 милиона към Българо-американска кредитна банка. Заложени са "Спорттур", "Кавен - Ирадис", "Бизнес Хотел Беркут", "К-И Пропърти", "Си Имоти Бг", "Верди Логистикс", "Бибъл Комерс" /която е в ликвидация/, а длъжник е и Иван Маринов в качеството му на физическо лице.

Срещу Маринови е заведено и дело от българския клон на голямата опаковъчна фирма "ДИ ЕС СМИТ БЪЛГАРИЯ" АД. В полза на дъщерната фирма на голямото английски дружество е направена възбрана за над 600 хиляди лева. 

През миналата година на търг бе пуснат хотел "Беркут" след сериозни разпри между Иван Маринов и собственика на веригата за бързо хранене и кетъринг "Чили", където Маринов бе взел дял. Спа комплекса се продаваше с начална цена от 4,8 милиона, но към днешна дата запорите, които бяха наложени по съдебната война между Събев и Маринови, са вдигнати. 

Вижте повече по казуса тук: 

Хотел „Беркут“ - заложник във войната между две големи пловдивски компанииКатализатор на сагата е сделка за продажба на част от пловдивска верига заведения за хранене