Ноември е Месецът за борба с рака на белия дроб. По този повод за втора поредна година се провежда кампанията “Поеми си дъх“, която има за цел да информира за едно от най-честите и сериозни онкологични заболявания – рак на белия дроб.  Кои са най-характерните симптоми на заболяването, кои са рисковите групи и по какъв начин може да се повиши вниманието – TrafficNews разговяра с д-р Иван Тонев, специалист по Медицинска онкология и началник на III-то Отделение по Медицинска онкология и пневмология в КОЦ Пловдив.

- Д-р Тонев, за втора поредна година се провежда кампанията “Поеми си дъх“, която има за цел да информира за едно от най-честите и сериозни онкологични заболявания – рак на белия дроб. Какви са най-характерните проявления и симптоми?

- Това злокачествено заболяване на белия дроб не се отличава със симптоми, които директно да ни насочат към диагнозата. Те включват всички онези оплакваия, които човек има при различните заболявания на белите дробове, а именно кашлица, задух, отделят се храчки, понякога кървави, болка. При поставянето на диагнозата рак на белия дроб се вземат под внимание всички особености на пациента – начин на живот, месторабота, тютюнопушене, дори и фамилна обремененост. И не на последно място, в поставянето на диагнозата участват лекари от различни специалности.

Поради всичко изброено би било добре всички високорискови пациенти – възраст над 50 г., пушачи с повече от 30 пакетогодини или бивши, прекратили преди по-малко от 15 г., да провеждат скрининг с нискодозова КАТ (скенер). Това доказано води до по-ранно откриване и съотвено до по-голям шанс за пълно излекуване.

- Възрастта на човек и начинът на живот определящ фактор ли са за развитие на заболяването?

- Начинът на живот е определящ за възникването на доста от заболяванията, но на този етап от вредните навици тютюнопушенето е водещ рисков фактор. Вредната работна среда (работа с азбест, радон, силиций) също доказано повишава риска от развитие на злокачествени заболявания на белия дроб и плеврата. При повечето злокачествени заболявания с възрастта честотата се покачва, като това не е по-различно и за рака на белия дроб.

- Има ли рискови групи по отношение на заболяването?

- Пушачите и работещите във вредна среда са сред най-застрашените. Не бива да се подминава и това, че замърсеният въздух, който дишаме, е отговорен за около 5% от случаите на рак на белия дроб.

- Колко души годишно в България чуват тази диагноза?

- Най-новите данни, с които разполагаме, са, че цифрата е малко над 4000 души.

- Разполагаме ли в България с всички съвременни методи за диагностика и терапия на заболяването?

- В България разполагаме с всичко най-ново като лечение и то пристига при нас около 2 години след като се регистрира в САЩ и Европа. В момента пациентите, които са подходящи, се лекуват с най-съвременното лечение. При диагностиката нещата са същите - има всичко необходимо, вече има и добре обучени специалисти, които да работят в различните диагностични подходи.

- Увеличава ли се продължителността на живот на пациентите в последните години?

- Значително. Ако преди 20 години очаквахме пациентите да живеят около 8 месеца, сега тези цифри са доста различни и ако успеем да провеждаме адекватна скринингова програма сред най-рисковите, то и резултатите ще бъдат много по-добри.

- Вашите съвети като специалист – как да се повиши вниманието и отговорноста на обществото към това сериозно заболяване?  

- Когато се говори за болестта, когато хората се научим да не я пренебрегваме, когато се поучим от утвърдени практики и приемем техните съвети за ранна диагностика и това се въведе като задължение, тогава и ще имаме повод за по-ведри емоции.