Варианти за бъдещо развитие на емблематичната пловдивска улица "Иван Вазов" ще бъдат обсъдени в сряда (07.10.) от 19:00 часа на южните стълби на Народна библиотека “Иван Вазов”. Представянето на историята и перспективите на културния топос, трябваше да се състои по-рано през август месец, но бе отложено.

Концепцията за преобразяване на трасето и превръщането му в пешеходна зона ще бъде представена от Главния архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов.

"Каним пловдивчани, които се вълнуват от съдбата на улицата, да заповядат на събитието", оповестиха от Община Пловдив.

Идеи за превръщането на ул. „Иван Вазов” в пешеходна датира от 5 години, но така и не се стигна до нещо конкретно. Тогава се обмисляше пешеходно предвижване именно до ул. „Авксентий Велешки”, а около Тютюневите складове да се увеличи двойно пешеходното пространство за сметка на пътното платно.

Отрязването на автомобилите към площад „Централен” от библиотеката няма по никакъв начин да попречи на достъпа на живущи в района, тъй като те могат да стигнат до тях през вътрешните улици.

Ако улиците се превърне в пешеходна това ще бъде естествено продължение на пл. „Централен”. Очаква се тази година да бъде пусната и обществената поръчка за облагородяването и социализирането на форум „Изток” и „Юг”. Друга емблематичен обект на града - Военният клуб на Пловдив също може да добие впечатляващ вид. Там се предвижда възстановяването на сградата с двете шестметрови кули и една с височина 11 метра.

Организаторите поясниха, че при неблагоприятни климатични условия, събитието ще бъде преместено на закрито.