В тази статия ще ви представим рецептата за сицилианското ястие Капоната. Интересен факт за това зеленчуково изкушение е, че в миналото се е сервирало като разядка в местните пивници заедно с препечени брускети с масло и натъркани с чесън. То било изключително подходящо, тъй като студено, директно извадено от хладилника, е също толкова вкусно, колкото и топло.

Ястието звучи обикновено и включва патладжани, чушки, домати и лук, но допълнителните съставки, като маслини, каперси, целина и оцет му придават много по различен и приятен вкус от това, което си мислите, че ще се получи.

Капонатата освен студена, може да се сервира и топла, като основно ястие или като гарнитура за месо. Едно е сигурно, ако си я приготвите веднъж, задължително ще повторите!


 

Ето и как да си приготвите сицилианска Капоната у дома:

Продукти:

2 патладжана

3 чушки (по възможност различен цвят, за да стане ястието ви по-ефектно)

1 глава лук

2 стъбла целина

2 скилидки чесън

100 г зелени маслини без костилки

2-3 домата (белени)

30 г каперси

50 мл червен винен оцет

120 мл зехтин

1 с.л. кафява захар

сол и черен пипер на вкус

1 връзка магданоз

Приготвяне:

1. Обелете и нарежете на кубчета патладжаните. Осолете ги и ги оставете да престоят 20 минути, след това ги измийте и подсушете.

2. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Поставете патладжаните в тава, застлана с пергаментова хартия. Полейте ги с 80 мл от зехтина и ги изпечете за 30-40 минути.

3. Нарежете лука, чушките, целината и чесъна на кубчета и ги запържете в останалия зехтин, докато станат полуготови.

4. Прибавете доматите, маслините, каперсите, оцета, патладжаните и захарта. Поръсете със сол и пипер и на вкус. Гответе на слаб огън 20-30 минути.

5. Поръсете с наситнен магданоз и консумирайте с удоволствие.