Ново пътно трасе ще свърже Западната тангента на Околовръстното на Пловдив с Индустриална зона "Марица". Това ще стане възможно с финансови средства от Министерство на икономиката, след като днес беше сертифицирана инвестиция за 40 милиона в зоната. 

Отсечката ще е дълга около 2 километра и ще свърже промишлената зона със Западната тангента на Околовръстното точно до големия магазин за играчки, където ще се изгради кръгово кръстовище. 

Така на практика ще се изкара трафикът от близките населени места. Към момента десетки камиони преминават през центъра на селата ежедневно. 

"При нас постъпват много жалби и оплаквания от жители на Костиево и Радиново, че голяма част от трафика минава през тези две населени места - от и към Пазарджишко шосе. До момента ние не можехме да дадем алтернативен път за този трафик, докато с изграждането му вече ще имаме такова трасе", посочи кметът на Община Марица Димитър Иванов пред TrafficNews. 

Той допълни, че след изграждането му от общината ще проведат разговори с всички заводи и предприятия от индустриалната зона на Костиево, Радиново, Царацово и Бенковски, да използват новата отсечка за придвижване. 

По първоначални данни ще се нужни около 2 милиона лева за реализирането на новия участък. 

"Пътят, който в момента свършва при завода, чиято първа копка бе направена днес, също е изграден благодарение на няколко сертифицирани с клас А инвеститори в зоната. Днес разбрах, че по трасето се готви и нова инвестиция, която също ще е със сериозен мащаб, така че благодарение на двамата инвеститори и финансирането от Министерство на икономиката ще бъде изградено това трасе. Идеята ни беше с разширяване на индустриалната зона, да се направи тази връзка. Сключва се тристранен договор, ние имаме рамково споразумение и в момента, в който имаме средства, пътят се реализира от Община Марица. От двете инвестиции средствата трябва да стигнат. Сътрудничество между държава, община и бизнес е на много добро ниво", посочи Иванов. 

Той обясни, че в момента текат преговори между Община Марица и Агенция "Пътна инфраструктура", която проектира Западната тангента на Околовръстното. Идеята е от АПИ да заложат кръговото кръстовище в проекта си и да бъде изградено при реконструкцията.  

По-рано днес стана ясно, че се очакват още големи инвестиции в Индустриална зона "Марица". 

„За тази година са планирани още три големи инвестиции на територията на индустриална зона Марица на обща стойност около 100 милиона лева“, съобщи Пламен Панчев, шеф на Тракия икономическа зона. 

Строят нов завод за 40 млн. лв край Пловдив, отварят нови 150 местаСертифицираха инвеститора с Клас А, строят нов път в Индустриална зона Марица