Поредна строителна драма със самотната къща срещу бившия магазин "Евмолпия" изправи на крака инвеститори и купувачи на имоти. 

Район "Централен" издаде заповед за събаряне на сградата на ул. "Капитан Райчо", която бе ремонтирана през последните няколко години.

Причината - всички реконструкции по сградата, които се оказват буквално строеж, са направени без каквито и да е строителни книжа, разрешителни и проекти. Тоест имотът се явява напълно незаконен. 

Как се стигна до тук? 

Зданието на ул. "Капитан Райчо" от над две десетилетия бе надвиснало злокобно над тротоара. За неговото възстановяване са водени десетки дела. Бившите собственици на почти разрушилата се къща са КТ "Подкрепа" Пловдив. Синдикалистите извършиха редица опити да оправят документите на постройката и да я превърнат в административна офис сграда. През 2008 те продават имота на частното дружество "Адв билдингстрой", което се създава специално за целите на инвестиционното намерение къщата да бъде ремонтирана. Учредители на фирмата, която става нов собственик на разпадащият се имот, са председателят на регионалния съюз на "Подкрепа" Атанас Кръстев, заедно с Венцислава Микова и Даниела Апостолова, част от управителния съвет на "Солидарност без граници". Именно те започват борба за реконструкция на имота и след като през 2014 успяват да издействат търпим на "търпимост" на сградата, започват ремонт, който би следвало да бъде укрепване. 

Най-накрая: Възстановяват старата къща срещу Евмолпия, превръщат я в офис сграда с магазиниБлизо две десетилетия старата постройка застрашава живота и здравето на пешеходци

През пролетта на 2019 обаче двуетажната къща е купена от „Фитополис Еко Оил“ със собственици брат и сестра - Димитър и Емилия Халачеви. Само след няколко месеца инспектори от район "Централен" посещават почти завършения обект и установяват - двуетажната сграда вече е триетажна. Изпълнена е изцяло нова стоманобетонова конструкция, състояща се от стоманобетонови колони и греди, етажни плочи, пояси в подпокривното пространство, върху които е изпълнен нов дървен покрив, с променена конструкция на покривните линии. Съществуващия покрив е трансформиран от четирискатен в трискатен в резултата на което е увеличено подпокривното пространство и е променена фасадата от юг, към ул. „Кап. Райчо“, съответно и очертанията на сградата във вертикално отношение, пипана е ел системата. 

Всички тези промени са причина проверяващите да заключат, че това не е текущ ремонт, а е цялостно преустройство, което изисква проект, разрешение за строеж и строителни книжа, каквито няма. Така е установено, че става дума за незаконно строителство, а възможността то да се премахне, каквато е издадената заповед от "Централен", е да бъде разрушена цялата къща.

Собствениците на имота, които междувременно дори са продали един от апартаментите в него, спорят заповедта пред Административния съд. Магистратите категорично потвърждават, че става дума за незаконно строителство. Единствено въпросът със съразмерност на намесата в правната сфера на собствениците на сградата ги спасява от бутането. 

Съдът намира, че в случая не се обосновава „необходимостта“ от крайно неблагоприятната намеса, значеща премахване на сградата, тъй като в крайна сметка целта е била тази опасна сградата да се укрепи. Не така обаче стои въпросът с извършената конструктивна намеса в съществувалия покрив на сградата, който е трансформиран така че да се увеличено подпокривното пространство, за да стане етаж. Напротив, видно от доказателствата по делото, преследваната цел е била необитаемото подпокривно пространство да бъде трансформирано в жилище, т.е. да се облагодетелстват собствениците. 

Затова решението на съда е да се бутне и изгради на ново само покрива, като се премахне възможността от трети етаж. Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд 14-дневен срок. Това означава, че ако район "Централен" оспори решението или собствениците, това може да не е края на съдебната сага за сградата. 

Ето я старата, опасна сграда:

По време на ремонт:

Към днешна дата: