Тракийско светилище, византийски крепости и невероятни панорамни гледки. Или казано по друг начин 3в1 разходка в Родопите. Виртуалната разходка, която ще ви предложим днес е до Момчилова крепост. „Древната“ забележителност се намира на 19 км от Смолян до китното селце Градът. Отбивката за него е на пътя Смолян –Мадан. Крепостта се намира на 2 км от селото. С повече желание може да ги вземете и пеш и да паркирате някъде из населеното място.

В противен случай може да продължите по тесен, асфалтиран път до входа на крепостта. Там има и паркинг.  След като платите входната такса ви очаква около 20-минутно изкачване. Преминава се през добре укрепени стълбички и алеи. Изградени са и пейки и масички, за да може да се полюбувате на красивите гледки. А те са навсякъде, където се обърнете.  Усещането е все едно изкачваш връх и всичко е в краката ти. Дори и Смолян. Крепостта разкрива поглед от орлово око към града и първите квартали – Устово и Райково.

Когато слънцето се скрие цялата крепост грейва с различни светлини и напомня за гордостта и свободата на Родопите. От няколко години там се прожектира и филм за Момчил юнак. Изградени са пейки за 50 души, а екран са скалите.

Прожекцията на филма е съчетана със специални димни и светлинни ефекти, сред които са светлинна заливка на скалите наоколо и 4 киловатов прожектор, чийто мощен лъч прорязва небето над крепостта.

Други атракции, с които могат да се забавляват посетителите на Момчилова крепост, са Ковашка преса и Грънчарско колело – като всеки може да усети сам спецификата на ковашката дейност, като изкове на място собственоръчно сувенир от крепостта.

Специален фото декор дава възможност на всички желаещи да отнесат като спомен от Момчилова крепост своя снимка, на фона на декори, пресъздаващи специфична среда от Момчиловото време.

В селото има ресторант, в който може да заредите сили за следващата ви дестинация.

Малко история

Крепостта е изградена по времето на император Юстиниан I (управлявал 527-565 г.), който предприема грандиозно военно строителство на територията на целия Балкански полуостров и създава няколко укрепителни линии – около столицата Константинопол, Родопска, Старопланинска и Дунавска. Укрепителното съоръжение е наследник на тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр. То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта.

Там се очертава малка скална площадка с четири отвора в скалата. По скалата не се виждат каменни всичания (като например олтари, басейнчета, улеи и т.н.), които да са вследствие човешка дейност. В редицата скални отвори, гледащи на север, е разчистена дълбока 5 м скална ниша. След откриването и почистването й се очерта отвора й с неправилна форма, допълнително оформен от източната част. Вътре нишата е запълнена с черна пръст, в която се намират керамични фрагменти с не много голяма концентрация, без кости.

Оттук се виждат и скалните зъбери, върху които са разположени другите две крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I срещу варварските набези от север: крепостта Калето в местността Турлука, северно от  Смолян и крепостта Козник – южно от Рудозем.

Съществуването на крепостта е сравнително кратко. Тя е опожарена от славяните и около XI в. е възстановена. През 1343 г. преминава във владение на родопския владетел Момчил. Тогава се споменава под името Подвис. Играе роля на укрепително съоръжение до османското нашествие в края на XIV в. Тогава отново е опожарена и не е възстановена.

Независимият родопски владетел Момчил, чието име носи крепостта днес, е по произход българин, намесил се през първата половина на XIV век в междуособиците за византийския престол. Императрица Ана Савойска го удостоява с титлата деспот. Обявен е за севастократор от император Йоан Кантакузин и получава във владение крепостите Подвис и Св. Ирина. По-късно превзема крепостта Ксанти и я прави своя резиденция. Сам повежда борбата срещу османските нашественици и печели битката при Абдера (днес в Гърция). Загива на 7 юли 1345 г. в сражение с османците при крепостта Перитор, на брега на Бяло море.

Момчил юнак е възпят в епоса на българи, сърби и херцеговинци като борец срещу османците.
В края на XIX век започват проучванията на Родопите. Тогава се заражда интерес и към Момчиловата крепост. През 1966 г. е обявена за археологически паметник на културата с национално значение. Археологическите проучвания на крепостта започват през 1986 г.

Ценните находки от археологическите проучвания са изложени в експозицията на Регионалния исторически музей „Стою Шишков”- Смолян.