В навечерието на Коледните празници ви разказахме за това как изтича богатството на България. Става дума за лековития минерален извор в асеновградското село Леново, който от години е "облечен" в окаяни съоръжения и често е окупирано от местното ромско население за битови цели. 

При публикуване на материала ни за проблема, който със сигурност не е от вчера, TrafficNews сигнализира институциите в лицето на Министерство на околната среда, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" /БД ИБР/, Изпълнителна агенция по околната среда /ИАОС/ и РИОСВ - Пловдив. 

Как изтича богатството на България? Лековит минерален извор е превърнат в бунище край АсеновградTrafficNews започна проверка

Въпросите ни целяха да разяснят най-общо как се стопанисва, в какво състояние е, как се опазва, оползотворява минералния извор, а и не на последно място какъв е надзорът върху тези дейности. 

На 11 януари попитахме институциите: Кой осъществява надзор за опазване на това национално богатство и правилното му управление? Как институциите оценяват състоянието на "банята". Покрива ли санитарни изисквания? 

Понеже отговорът на всяка една институция ни е важен, изчакахме, за да съберем повече информация по въпросите. 

Първо, получихме отговор на 18 януари от РИОСВ-Пловдив. От писмото става ясно, че кметът на село Леново е бил уведомен да предприеме действие по разчистване, които са констатирани за извършени при проверка на екоинспекцията. От там ни увериха още, че РИОСВ няма компетенции по отношение стопанисването и осъществяването на контрол на минерални води.

На 26 януари получихме отговор и от Басейнова дирекция, от където ни уведомиха, че находището минерална вода "Леново" се стопанисва от кмета на община Асеновград. Тяхна проверка е констатирала, че единият от двата сондажа е защитен от масивна постройка в добро техническо състояние, но не е изградена ограда около пояс I на санитарно-охранителната зона. Издадени са предписания на кмета на община Асеновград свързани с организирането, изграждането и маркировката. Оказа се, че и БД ИБР няма правомощия по отношение на стопанисването, оползотворяването, опазването и издаването на разрешителни за водовземане от находища на минерална вода публична общинска собственост.      

От ИАОС съобщиха, че дейността на агенцията не включва управление и надзор на минералните извори, поради което не могат да предоставят поисканата справка.

В общи линии явно няма проблем с вида на съоръжението и неговата екплоатация. TrafficNews ще изпрати запитване и към кмета на община Асеновград, но очаква отговор и от Министерството на околната среда и водите. 

Ние не сме екоинституции, но ни се струва безумен начина, по който е експониран и се ползва този минерален източник с лековити свойства. Така и не ни става ясно обаче кой носи целокупна отговорност за състоянието и експлоатацията на минералното находище. 

Ето и отговорите на институциите!

Отговор от РИОСВ-Пловдив: 

Още с получаването на Вашата публикация, кметът на населеното място бе сигнализиран за предприемане действия по компетентност.

На 18.01.2021 г. експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив извършиха проверка на района на банята в с. Леново в присъствието на кмета на с. Леново и еколог на община Асеновград по отношение замърсяването с отпадъци.

Беше извършен обход около минералния извор. Установи се, че теренът около минералния извор и вътре в постройката са почистени и не се констатира замърсяване с отпадъци, включително около съоръженията за минерална вода. Пред сглобяемата метална постройка са поставени 4 контейнера, както и табела с надпис „Забранено изхвърлянето на отпадъци. При неспазване глобата е от 150 до 500 лева“. Прилагаме снимки от мястото, направени вчера, 18.01.2021 г.

По отношение стопанисването и осъществяването на контрол на минерални води РИОСВ нямат компетенции.

Отговор от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район":

Минералните води съгласно разпоредбите на Закона за водите са изключителна държавна собственост (ИДС), изчерпателно изброени в Приложение № 2 към чл. 14, т. 2 от Закона за водите/ЗВ/, и публична общинска собственост (чл. 19, ал. 1, т. 3 от ЗВ). Директорът на съответната басейнова дирекция стопанисва находищата ИДС, а кметовете на съответните общини стопанисват находищата публична общинска собственост.

Находище на минерална вода „Леново“, с. Леново, общ. Асеновград, област Пловдив е публична общинска собственост, респективно се стопанисва от кмета на община Асеновград.

Стопанисването включва актуване на съоръженията, поддържане на водовземните съоръжения в добро техническо състояние, определяне, изграждане и експлоатация на санитарно-охранителната зона, поставяне на трайна маркировка за идентификация на съоръженията, осигуряване на експлоатация им.

Находище на минерална вода „Леново“ се експлоатира съгласно утвърдената Заповед № РД-571/23.07.2014г. на Министъра на околната среда и водите от две водовземни съоръжения- сондаж №12 и сондаж №16. Около двата сондажа е учредена е санитарно- охранителна зона (СОЗ) със Заповед на министъра на околната среда и водите от 2017г. На 14.01.2021 г. е извършена проверка на място като е констатирано, че е изграден и маркиран е пояс 1 на СОЗ около сондаж - №12. Вторият сондаж е защитен от масивна постройка в добро техническо състояние, без изградена ограда около пояс I на СОЗ. Издадени са предписания на кмета на община Асеновград свързани с организирането, изграждането и маркировката на пояс I на СОЗ. След изграждането и маркирането на СОЗ, Директорът на БД ИБР назначава на комисия за приемане.

БД ИБР няма правомощия по отношение на стопанисването, оползотворяването, опазването и издаването на разрешителни за водовземане от находища на минерална вода публична общинска собственост.                 

Отговор от Изпълнителната агенция по околната среда: 

Изпълнителната агенция по околна среда осъществява ръководни, координиращи и информационни функции по отношение на контрола и опазването на околната среда в България. Тя управлява Националната система за мониторинг на околната среда и информацията за състоянието на компонентите и факторите на околната среда за територията на цялата страна. 

Изпълнителната агенция по околна среда изготвя и публикува национално представителна информация за състоянието на околната среда и природните ресурси. В интернет страницата на агенцията можете да намерите също така и широк набор от специализирани бюлетини - ежедневни и тримесечни.

Дейността на агенцията не включва управление и надзор на минералните извори поради, което не можем да Ви предоставим поисканата от Вас справка.

Преди проверките:

След проверките: