Бунище, а до него няколко ерозирали метални конструкции, които вероятно трябва да представляват баня. Всичко е мизерно, кално, боклуци се реят навсякъде. Лековита минерална вода се качва по странни водни инсталации, които би следвало да представляват душове, но отдавна не приличат на такива. Под тях има кофи, а ромите в съседство използват водата за битово-санитарни нужди. 

Така изглежда днес минералния извор в китното родопско селце Леново, разположено на около 25 км от Асеновград. Сблъсквайки се с тази гледка човек по-скоро си мисли не за балнеолечение, а за ужас от това да пипне зараза. За съжаление състоянието на съоръжението не е под санитарния минимум - много под него е. 

Всякакви отпадъци са осеяли като пъстър и... "ароматизиращ" килим почвата около металните бараки. В съоръжението идват хора изпълнени с надежда да излекуват какви ли не заболявания. Според местните водата е най-лековита за кожни болести заради големите количества сяра в нея, но ѝ се носи слава на премахваща бъбречни и стомашно-чревни заболявания. В интерес на истината хора с всякакви болежки посещават мястото с упование - да оздравят. 

"Ето как се пропилява надеждата за изцеление. Така изтича богатството на България! Това е едно от единствените места в България, където има топъл и студен минерален извор в непосредствена близост - през 20 метра. Студената чешма е построена от турци и продължава да функционира. Идват хора от цяла България. Топлата... виждате! Потресена съм, това е пълно безхаберие", споделя читателка на TrafficNews, която изпраща и снимка, документиращи отчайващото състояние на извора. 

По пътя на водата или стартиралата проверка на TrafficNews. 

Наш репортер стартира проверка по случая и сме решени да научим отговора на въпроса защо едно национално богатство бива поругано по такъв начин. 

Едно трябва да бъде пределно ясно - всеки извор на минерална вода у нас е държавен. Това споделили хората в близкия красив параклис в Леново на възмутената пловдивчанка след бурната ѝ реакция. В случая изворът е даден за стопанисване на Община Асеновград. За това ни информира кметът на село Леново Борис Ангелов. 

"От както се помня е така банята. Това, което лично аз направих, е да монтираме контейнери за отпадъци. Има идея да се сложат камери в района, работим в тази насока. Нищо не можем да направим обаче по отношение на състоянието на съоръжението, защото няма отпуснати средства за ремонт. Надявам се и това да стане през пролетта", това обясни Ангелов. 

Редакцията ни очаква позиция и от Община Асеновград. 

Очаквайте продължение!