Общо събрание на кредиторите на „Градски транспорт – Пловдив” АД ще решава дали да се свали цялата въздушно-контактна мрежа в града. Предложението е направено то синдика на дружеството в несъстоятелност Николай Митов до Окръжен съд – Пловдив.

Събранието ще се проведе в понеделник, като решенията, които трябва да се вземат е за демонтирането на мрежата, начина и мястото за нейното съхранение, като се направи и оценка за нейната стойност.  Мотивите на синдика са, че дружеството неведнъж е уведомявано от Община Пловдив, че мрежата е опасна, тъй като застрашава живота и здравето на хората. Той е приложил и експертни становища за състоянието на мрежата, както и доклади на Община Пловдив и районните кметове.

Изпълнителният директор на дружеството в несъстоятелност Ангел Батаклиев заяви, че целите на това събрание на кредиторите и последващите му решения са, за да се прикрият огромни злоупотреби, а с този акт ще се унищожи окончателно шанса тролеите в Пловдив да се възстановят.

„Тази инфраструктура включва в себе си 7 ТИС (токозиправителни станции), 260 км ВКМ (въздушно-котнтактна мрежа) – от нея са свалени около 60 км и 134 км ПКМ (подземно-контактна мрежа), по която инфраструктура е възможно да се експлоатират над 120 броя тролейбуси.  Тези му характеристики го правят безалтернативен за град Пловдив, от което и произхождат по мое мнение и всички досегашни действия  инсценирани от конкурентите на „Градски транспорт – Пловдив“ АД, разбира се не без съдействието на представители на Община Пловдив. Това е и основната причина бившият кмет на града Иван Тотев едностранно да прекрати договорите на представляваното тогава от мен дружество, респективно за автобусен и тролейбусен транспорт и неплатежното към онзи момент дружество, да се превърне в несъстоятелно.

Всички действия на тогавашната администрация на Иван Тотев през двата му мандата като кмет на Пловдив, заедно с кметовете по райони, бяха фокусирани именно върху това да се унищожи тролейбусния транспорт в града”, пише  в сигналите си Ангел Батаклиев.  Той изтъква, че всички дела за свалянето на мрежата досега са били спечелени от него срещу Община Пловдив, като поради това са необясними сегашните опити на управляващата, да повтарят грешките на техните предшественици.  Според Батаклиев докладите, на които стъпва искането на синдика за демонтаж на мрежата са  некомпетентни , „изготвени“ от „специалисти“ на Община Пловдив, с единствената цел да обслужи това решение за свалянето й.

„Прибързаността на синдика мога да си обясня единствено с вероятността той да е поел ангажименти към някого или иска кредиторите, съда и органите на МВР и прокуратура, които в момента извършват проверка на негови действия да са поставени пред свършен факт”, казва Батаклиев.  Според него синдикът се опитва да прикрие и огромно разграбване в базите на „Градски транспорт – АД”, като от тях липсва голяма част от оборудването. Батаклиев припомня, че и последните търгове на за продаване на жиците от мрежата са били отменени до един заради ниските цени, на които са пуснати.

Очаквайте продължение!