Очаква се през 2021 да започне мащабна модернизация на летище Граф Игнатиево край Пловдив. Тя предвижда изграждане на нова база и ремонт на настоящата във връзка с придобиването на новия боен самолет F-16 Block 70.

Процедурата е стартирана от Министерство на отбраната. Документацията по проекта е внесена в РИОСВ, за да се извърши необходимата оценка за влияние върху околната среда.

Авиобазата, чиито сгради и съоръжения са построени в периода 1939 – 2009, не разполага с нужните условия за съхранение, поддръжка и експлоатация на новия F-16.Това налага и изграждане на нови сгради и модернизиране на съществуващата инфраструктура в района на летище Граф Игнатиево.

Преобразяването на авиобазата ще започне с премахване и изкореняване на дървета и храсти от 140 дка, намиращи се в югозападната част на летището. Върху тях ще се разположи нова инфраструктура.

След това ще се пристъпи към събаряне на сгради с отпаднала необходимост и амортизирали съоръжения. С ред тях са арочни укрития, подземни и надземни резервоари за горива. Най-малко 7 сгради ще бъдат премахнати изцяло. 

Ще се подмени цялата ВиК и Ел инсталация, в това число ще се направи нов сондаж, помпена станция, пречиствателно съоръжение и водопроводна мрежа, която е с изтекъл срок на годност. Канализационната система, част от която е на над 80 години, също ще бъде сменена. Авиобазата ще се газофицира. След комуникациите ще се пристъпи към същинската част. 

Ще се извъши ремонт и доизграждане на хангарен комплекс, ще се вдигне нова сграда „Аварийно-спасително и противопожарно осигуряване”, нов складов район за гориво-смазочни материали и нов складов район за въоръжение и боеприпаси. Към него се предвижда и изграждане/реконструкция на обслужващи пътища и паркинги за служебни и лични ППС, ремонт и изграждане на огради и портали, изграждане на единна охранително-известителна система. Ще се извърши ремонт на пистата за излитане и кацане на самолети, както и на жилищните сгради. 

Проектиране и изграждане на защитно съоръжение лек тип за дежурни самолети и ремонт на дежурен дом, чисто нов складов район за материални средства, което включва складови, административно-битови сгради и столова, работилници и др.

Модернизацията включва още нов автопарк с горивозарядна станция и автомивка, нов медицински пункт за персонал от 10 човека и площ минимум 480 кв.м.

Ще се наблегне и на системата за сигурност. Предвижда се изграждане на цялостна сигнално-охранителна система, видеонаблюдение, система за контрол на достъпа и Център за управление на сигурността. Предстои и пълен ремонт на оградата, както и нов обходен охранителен път. 

Ще се извърши ремонт и промяна на предназначението на три сгради (бивша детска градина, която не се ползва от 10 години) в сгради за ескадрила „Защита на силите“.

Районът за обслужване и ремонт на самолет F-16 ще бъде изцяло новоизграден. В него се предвижда да се направят хангар за обслужване и ремонт на самолет F-16 с административна част, сграда за ескадрила „Оперативна подготовка на самолет F-16", лаборатории, склад за резервни части, административна сграда и още редица помощни сгради за съхранения на горива, опасни отпадъци, ремонт, и т.н. Ще се изгради специална площадка за калибриране на самолети, район за оперативна подготовка на самолет F-16 с 8 броя укрития с площадки за маневриране, пътеки за рулиране и обслужващи пътища, както и тренажорен комплекс F-16.

Летище Граф Игнатиево от състава на ВВС е действащо летище. Авиобазата е разположена на терен с площ около 490 хектара.

На територията на летището са разположени сгради и съоръжения (построени в периода 1939 – 2009 г.) и писта за излитане и кацане, използвани за охрана и отбрана на въздушният суверенитет на Република България, както и за учебна, тренировъчна и бойна подготовка на летателният състав на ВВС. Пистата за излитане и кацане е с дължина 3000 м.

От военно летище Граф Игнатиево се носи бойно дежурство Air Policing (мирновременна мисия на НАТО, включваща използване на системата за наблюдение на въздушното пространство и управление, системата за командване и управление на Военновъздушните сили и подходящи сили и средства за противовъздушна отбрана, включително изтребители, с цел защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО).

Затова ще се построи и нов „Комплекс за дежурни самолети - запад”. Новият комплексът дежурни самолети – запад ще създаде необходимите условия за авиационната техника и личен състав, непосредствено осигуряващи носенето на бойното дежурство. За тази цел се предвижда изграждането на нови: хангар за самолети, прилежаща бетонова площадка с обособено паркомясто за самолет и  сграда за личен състав.

В дългосрочен план се предвижда извършването на реконструкция на действащата Летищна контролна кула. Възможно е и изграждането на нова летищна кула на подходящо място, при запазване на съществуващата.

Очаква се огромият ремонт и модернизация да се извърши в периода от 2020 година до 2023 година.