Със скандал стартира строежът на бъдещата кооперация на "Верона Резиденс", която трябва да се появи на мястото на съборената къща на арх. Йосиф Шнитер на ул. "Гладстон" 12. Днес сутринта, през площада е влязла тежка техника - багери и камиони, което е предизвикало моменталната намеса на местната власт. Лично кметът Здравко Димитров е посетил обекта, както и заместникът му Тодор Чонов. Наложило се е и намесата на полицията и багерите са били изтеглени. На място е останала само една по-малка машина. В момента се проверява документацията, а от фирмата строител търсят алтернативна техника, с която да не увредят настилките около сградата.

Междувременно целият тротоар между терена и площада е отцепен с ленти и преминаването е невъзможно. Пловдивчани, които пресичат участъка, са възмутени от тежката техника и мръсотията в района. 

Изкопните работи се наблюдават от археолозите Десислава Давидова и Здравка Коркутова от Археологически музей-Пловдив. Инвеститор е  "Пи билдинг 2020" , а строителството се извършва - "Венон" ООД.

Три години, след като една от къщите, проектирани от арх. Шнитер, бе вандалски унищожена, собствениците на терена получиха строително разрешение, което им дава право да построят нова сграда, но ги задължава да възстановят визията на архитектурния паметник. Разрешението за жилищна сграда с апартаменти,  е издадено от община Пловдив, след като проектът е одобрен от Националния институт по паметници на културата. Предстои да бъде извършено археологическо обследване на района, а след това ще започнат и строителните дейности. Проектант на бъдещата сграда е арх. Румяна Пройкова, която бе автор и на предишния проект, който бе за "ремонт и реконструкция".  

Сградата ще запази старите си параметри, а проектът предвижда нова постройка в задната част на парцела. 

Припомняме ви,  че на 5  юни 2019 г. фасадните стени на сградата, проектирана от бележития архитект Йосиф Шнитер  бяха съборени под предлог , че били компрометирани. 

Логично избухна скандал, тъй като паметникът, който е на броени метри от общината,  бе унищожен безвъзвратно. От район "Централен" спряха разрешително за строеж на инвеститора, а прокуратурата образува проверки.

Образувано бе досъдебното производство и Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Вероника Иванова, затова че е съборила паметник на културата. 

Иванова е пълномощник на "Неокор Билдинг", с основен предмет на дейност строителство и покупко-продажба на недвижими имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупува имота на ул. „Гладстон“ №12, който включва необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката е монолитна и се намира в задоволително състояние. Няма опасност да се самосрути. 

Сградата има статут на недвижима културна ценност, по смисъла на чл. 47, т.3 от Закона за културното наследство и представлява архитектурно-строителен паметник на културата. Построена е през 1910 г. за жилище на семейството на емблематичния пловдивски предприемач Куцоглу.

След като къщата бе унищожена, тогавашният зам.министърът на културата Амелия Гешева заяви, че причината да заубим поредния архитектурен шедьовър е неграмотността на собствениците. 

Днес, три години по-късно ровът е като отворена рана в центъра на града, а Вероника Иванова има условна присъда. Тя бе наказана  на 6 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок и 2 000 лева глоба. Наказание - нищожно на фона на вандалския акт, причинен от дружеството, което управлява.  

След скандала, Иванова и "Неокор" неколкократно внасяха стария проект в район "Централен" , за да получат строително разрешение. От кметството обаче бяха категорични, че е необходим нов проект , който да съхранява старите зидове на къщата и да показва сградата в автентичния й вид. 

Възможно ли е красивата къща да възкръсне за нов живот или ще видим поредната бутафорна кооперация? 

 

TrafficNews ще продължи да следи казуса и ще наблюдава как точно ще бъде възстановена емблематичната сграда.