Община Пловдив активно ще работи по обособяването на новите южни и западни квартали на града в следващите години. Още в новия Общ устройствен план се предвижда  в земеделските земи на юг да се обособяват два терена по 10 декара за детска градина и парк до нея. Единият от терените трябва да е между Прослав и Коматево, а другият между Коматево и Беломорски. Именно там ще е отправната точка за развитието на града.  

„Ще вкарваме в регулация всички земеделски земи там.  Възможността за застрояване обаче ще е малка до 10 метра и 60 %”. Искам да вменим за следващите 20 години там да се изгради улична инфраструктура. Ако не го направим сега, може да изпуснем зоната, както сме напът със Смирненски 3. Там трябва да оправим нещата, тъй като догодина ще влязат новите ПУП-ове” , каза кметът.

По думите му има изключително много работи по южните и западните зони, като отчуждане на имоти и строителство на улици. Това ще продължи години, но на Община Пловдив, който и да я управлява, трябва да се вмени, че това трябва да се направи, смята Тотев.

Очаква се първата зона, която ще се застрои в тези местности, да е около пътят свързващ Прослав с Коматевско шосе, тъй като там ще има подземни комуникации, ток и вода. Пътят ще минава през „Терзиите”, като проектът предвижда двулентов път, тротоари, велоалея, лед осветление и паркоместа. Новата пътна отсечка ще е дълга около 2 км, като ще тръгва от улица „Елена” и ще се включва на Коматевско шосе до разклона за Остромила.  В същото време границите между другите южни райони все повече се размиват, като в един момент ще станат едно цяло.