Весели Дошков търси купувач на фирмата му „Хеброс бус”, научи TrafficNews. Превозвачът, който е в изключително лошо финансово състояние, предлага компанията си срещу сума от около 20 млн. лева.  Сумата обаче стряска потенциални инвеститори. Причината е, че компанията  има още толкова задължения към банки и фирми, а положението й всеки ден става все по-тежко.

Тази седмица шофьори на компанията спряха градските превози за ден заради неизплатени заплати.  Самият Дошков хвърли обвинение към Община Пловдив, че й дължи пари, с които може да покрие тези разходи. В същото време той остана едва с 6 линии от градските превози, а от междуградските започна да се отказва от курсове и договори.

Скоро изтича и договора му с голяма част от пловдивските общини, като ще  бъде пусната нова обществена поръчка. Освен протестът на шофьорите в съда масово валят искове срещу „Хеброс бус” от служители за неизплатени заплати, а има такива и от фирми, на които им се дължи средства.

Протестиращите шофьори на "Хеброс бус": Работим по 15 часа! Ако Дошков не може да плаща - да обяви фалитСпоред техните думи, бизнеменът прехвърля вината за това изцяло на Община Пловдив

Финансовият отчет на фирмата за 2021 година показва, че тя е била на печалба от 2,4 млн. лева. Това обаче се дължи най-вече на ковид компенсациите от държавата. Цялата сума отива за покриване на стари разходи, така през 2020 година превозвачът е бил на загуба от 2,7 млн. лева.

Общите задължения на „Хеброс бус” са близо 20 млн. лева. Срещу тях компанията има активи от 16 млн. лева. От тях 9,2 млн. лева са в имоти, машини и съоръжения, 2,3 млн. лева активи в процес на изграждане, както и 2,4 млн. лева вземания към 31 декември 2020 година.

Най-големият актив на компанията са трите автогари, които са нейна собственост – „Родопи”, „Юг” и „Север”. За част от тях има сериозен инвеститорски интерес от строителни фирми. Наш репортер научи, че е имало и конкретно предложение за автогара „Север”, но отново огромна цена, искана от Дошков, е отказала потенциалния купувача.

Според експерти в сектора е много  възможно „Хеброс бус” да стигне до фалит и да повтори съдбата на Ангел Батаклиев.  Преди той да обяви фалит на приватизираното дружество „Градски транспорт”, е имало редица оферти към него, които обаче бяха отказани с искане за по-големи суми.

Ако се стигне до този сценарий, то е твърде възможно синдик да влезе е акционерното дружество и да разпродаде цялото имущество на Дошков.

„Хеброс бус” пред фалит? Дошков спря основни междуградски линии, шофьори масово напускатОбщина Пловдив може да вземе три линии от вътрешните курсове

Към това трябва да се добави, че бизнесменът е и с повдигнати обвинения от прокуратурата за присвояване на 21 млн. лева. Средствата са от компенсации и субсидии от общинските и държавни бюджети към „Хеброс бус”.

След разкрития на TrafficNews: Повдигнаха обвинение на Дошков за присвояване на 21 млн. лв. от градския транспортОбвинението е за усвоените субсидии и компенсации от „Хеброс бус” за последните 5 години