С общи усилия на Сдружение "Български Щит" и Доброволно Формирование "Мейдей" успяха да покрият всички изисквания за самостоятелно даване на дежурства в помощ на пловдивската пожарна.

"Преди около 5 години доброволци започнаха да дават съвместни дежурства с РДПБЗН Пловдив. Те бяха редом до професионалните пожарникари в голямата червена кола на почти всякакви произшествия. Опитът който получихме с колегите настина е неоценим. Няма къде да получиш толкова знания от първо лице. Няма как да ти се покаже какво е да помогнеш на някой в беда като седиш зад телевизора или гледаш репортаж. Трябва да го преживееш.
Изминаха месеци, в който колегите видяха, че има полза от нас. От някой от нас. Тогава, може би по субективни за ПБЗН причини беше сложен край на тези дежурства.
За желаещите, за научените и за хората с големи сърца остана варианта за "Самостоятелни дежурства"
"На хартия написано" в Наредбата за Доброволните формирования в Република България, че при определени условия доброволци могат да реагират самостоятелно на сигнали подадени от граждани на тел:112. Така между другото е по целия сват! Но това е друга тема.
За изминалите 7 месеца ние успяхме да преминем основния курс на обучение. Да се снабдим с автомобил. Да го оборудваме с нужната техника. Да го брандираме така, че да е разпознаваем и ясно да се разбира предназначението на автомобила. Успяхме да закупим нужната лична екипировка, която смело мога да твърдя, че не отстъпва по качества от тази на колегите професионалисти. С общи усилия между нас и ГД ПБЗН изготвихме план за взаимодействие, валиден за територията на цялата страна.
От 01 Юли 2022г. Доброволно Формирование "Мейдей" започва да дава дежурства редом със силите и средствата РД ПБЗН Пловдив.

Ще опитаме да сме там, където е нужно. Ще опитаме да защитим думите си с дела.
Скрито се надявам да не виждате автомобила ни из града. Скрито се надявам да няма работа за колегите от РД ПБЗН Пловдив и за нас.
Но открито го казвам, човешката небрежност е неописуема. Повечето пожари стават точно заради нея", сподели Красимир Каракашев - Ръководител на Доброволно Формирование "Мейдей".