Община Пловдив ще усвои заеми за 72 млн. лева до края на мандата през 2023 година. Това става ясно от бюджетната прогноза до 2025 година, която ще се гласува в Общинския съвет в понеделник.

От предложението на зам.-кмета Величко Родопски става ясно, че към днешна дата дълговете на Община Пловдив са 41 млн. лева,като през тази година ще се прибавят още 30 млн. лева по различните заеми, които теглиха градските власти.

Най-голямо усвояване на кредити се очаква през 2023 година, когато ще се изхарчат 42 млн. лева,  а дългът ще набъбне на 113 млн. лева.  Следващата година Община Пловдив смята да тегли още един заем който е за трета клетка на депото в Шишманци за 13 млн. лева, а парите ще бъдат усвоени през 2024 година. Така в края на бюджетната прогнозна Община Пловдив ще дължи 126 млн. лева, като през 2025 година ще започне изплащането по дълга, като на година ще се заделят 11 млн. лева за погасяването на  кредитите от местните дейности.

Досега в мандата бяха изтеглени 70 млн. лева заеми. 30 млн. лева от тях бяха за съфинансиране на дейности по Водния цикъл, а другите 40 млн. лева за инфраструктурни обекти, като „Модър-Царевец”,  пробива под Водната палата, бул. „Хаджи Димитър” и ул. „Царевец”, както и техника за общинските предприятия.

В момента администрацията преговаря за тегленето на 44 млн. лева за двата стадиона и ПК „Младост”. Извън тези сметки са 6 млн. лева за Спортния диспансер, който обаче ще бъде теглен от директора на лечебното заведение.

Редица банки с интерес да дадат заем на Община Пловдив за стадионите и басейн „Младост”Ще направим обществено обсъждане преди да теглим кредита, каза кметът

Зико с огромна подкрепа за тегленето на заем от 50 милиона за спортните обектиИзмениха в движение предложението за теглене на нов кредит