Десетки граждани се събраха пред Областна управа в Пловдив, за да изкажат несъгласието си в сърцето на парк „Отдих и култура” да се издигат сгради. Недоволните пловдивчани призоваха областният управител Ангел Стоев да защити интереса на Гребната база. Протестът е озвучен и от гайдаря Ангел Каравланов, а някои от протестиращите развяват трибагреници.

Събралото се множество се обяви категорично против застряването и настоя Стоев да влезе в законовите си правомощия и да върне за прегласуване Общия устройствен план в общинския съвет.

Инициативния комитет, начело с Тони Стойчева, събира подписка, в която се включиха присъстващите. В онлайн петицията, която върви от три дни, подписите са над 5000.

5-годишният Калоян изказа по интересен начин несъгласието си с това дървета в парка да бъдат изсечени с цел на тяхно място да изникнат сгради. По свое желание той е нарисувал картинка, с който днес застана пред сградата на областна управа. 

Искаме да бъдем сред паркове, нашите деца да играят там – да бъдат щастливи. Не може просто така да се реши, че ще се отсече една растителност и ще се стоят сгради. Надяваме се Областният управител да чуе исканията ни“, каза Христо – баща на Калоян, който призова управляващите да мислят какво ще завещаят на младото поколение.

Това е вторият протест, който се организира от граждани против новия ОУП на Пловдив. Малко преди да бъде гласуван в Общински съвет, пред сградата на местния парламент се събраха десетки пловдивчани, които защитиха интересите на зелената зона в сърцето на парк „Отдих и култура“. Те поискаха планът да не бъде предлаган за гласуване в този му вид. Това обаче не бе уважено от общинарите, които в крайна сметка и след часове на дебатиране, приеха ОУП-а, позволявайки възможността в зеленото пространство да се издигнат 3-етажни сгради.

Приеха новия ОУП на Пловдив, имотът от 81 дка край Гребната база остана за рекреационни дейностиПротестиращите напуснаха залата с възгласи „оставка”

Припомняме, че въпросният имот от 81 дка е бил общинска собственост, преди да бъде апортиран в смесеното дружество, което трябваше да строи пловдивския „Дисниленд“ в мандата на д-р Иван Чомаков. След това той бе изгубен и смени няколко частни собственици.

Протестиращите искат общината да си върне собствеността над имота, така щото той да бъде отреден за зелени площи.

Ще победи ли бетонът в Пловдив? Новият ОУП спира мастодонтите, но не и презастрояванетоОбщинският съвет гледа изменението на Общия устройствен план под възгласи на протест