По повод Деня на земята – 22 април училищата и детските градини  в община „Родопи” организират  редица инициативи.

В ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” в село Марково празникът започва в 13:30 часа. Всеки клас ще се включи в отбелязването на Деня на Земята със собствена инициатива. За най-малките ще се проведе урок по градинарство , първолаците ще научат и какво е компостиране. Второкласниците ще изработят хранилки за птици и ще измайсторят хотел за насекоми.

Предвидени са още състезание на тема „Рециклирай умно и бързо”, дефиле на костюми от рециклирани материали и засаждане на цветна градинка.

Каките и батковците от 5,6 и 7 клас пък ще се включат в празника на Земята с голямо пано, посветено на опазването на околната среда, ще покажат може ли да има пречиствателна станция от бутилки и ще създадат артинсталация от рециклируеми материали.

Кметът Павел Михайлов, заедно със своите заместници ще бъдат специални гости на училището в Марково. Те също ще участват в инициативите за отбелязване на 22 април.

Под мотото „Ние не сме наследили земята от нашите предци, ние я вземаме назаем от нашите деца” ще премине залесителната акция в село Крумово.  Учениците от ОУ „Христо Ботев” ще засядатдръвчета в пространството около сметището в селото.

Екологично послание ще отправят и децата от ОУ” Неофит Рилски” в село Ягодово. Те ще отбележат празника с класна стая на открито.

Възпитаниците на училището в село Кадиево ще се включат с изложба на тема „Земята - нашият единствен дом” и изработка на постери.

По идея на ръководството на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” в село Устина учители  и деца ще почистят заедно двора на училището, ще посадят иглостни дръвчета и ще се забавлят с програмата, подготвена от учениците от групите „Занимания по интереси”.

С изложби на детски рисунки,  залесителни акции и игри в отбелязването на Световния  ден на Земята ще се включат и детските градини на територията на населените места в община „Родопи”.