"Това може би е някаква клевета, не мога да допусна, че д-р Кръстев, който е помагал на толкова много хора, ще направи подобно нещо. Едва ли става дума за нещо от материална гледна точка, може да помогне на някой, но не и с комерсиална цел", това заяви д-р Румен Ситников, колега на известния ортопед д-р Георги Кръстев, който днес бе обвинен за издаване на фиктивни болнични.

Чрез документите с невярно съдържание собственикът на фирма "Джи Еф Ти - България" Стефан Грозев е източил над 130 хиляди лева от фонд „Държавно обществен осигуряване“ към НОИ.

Колегите на д-р Кръстев, който практикува в ДКЦ 1 - поликлиниката на Понеделник пазара, са повече от изненадани. Те описват д-р Кръстев като невероятен специалист, който по думите им остава последен в клиниката, за да помогне на всички нуждаещи се. Общопрактикуваща лекарка от болницата посочи, че д-р Кръстев се ползва с огромно уважение и пациентите му са изключително доволни. Тя бе категорична - "не може да е виновен". 

"Обявявам се категорично в подкрепа на д-р Кръстев. Той има невероятни операции, какви криви ниви оправя от цяла България... За първи път чувам нещо лошо за д-р Кръстев. Той помага на кой ли е, пък камо ли да има участие в подобни неща... Не мога да допусна. Заставам зад него, той е душа човек - и като професионалист, и да помогне на хората каквато нужда имат, а и в чисто колегиален аспект. Да не говорим какво е направил за Лекарския съюз", посочва д-р Ситников. 

5 минути след като екипът на TrafficNews влезе в ДКЦ-1 на вратата на кабинета на д-р Кръстев бе поставена бележка, че медикът е в отпуск до 2 септември. Управителят на ДКЦ 1 Д-р Евелина Славчева е в планиран отпуск, който е бил заявен още в началото на месеца. Не можахме да се свържем с нея на посочения на сайта стационарен телефон. 

 

Днес на извънредна пресконференция Районна прокуратура - Пловдив изнесе данни за схемата, в която е обвинен известният ортопед. По думите на наблюдаващия прокурор Димитър Пехливанов д-р Кръстев като председател на лекарска комисия е издавал болнични листове с невярно съдържание на работници от фирмата "Джи Еф Ти - България" и на управителя ѝ Стефан Грозев. 

"Грозев в наел 10 лица, които преди това са били работници на минимални осигуровки. Назначил ги е на максималния праг на осигуряване, а след това се е срещнал с доктора. Издадени са над 117 болнични листа с невярно съдържание. Нанесените щети на НОИ надхвърлят 130 000 лева. Десетте служители на фирмата са получили 76 000 лева, а самият управител - 54 000 лева", посочи прокурор Пехливанов. Всъщност работниците не са получили почти нищо, защото обезщетенията са били изтегляни от собственика на фирмата Стефан Грозев, който по думите на държавното обвинение е работил "професия болен". 

В комисията, издала документите, вероятно са участвали още д-р Попов и д-р Кацарски, които също практикуват в ДКЦ 1. Срещу тях няма повдигнати обвинения, а д-р Кръстев е арестуван и по-късно освободен срещу гаранция от 30 000 лева.

Ако бъде признат за виновен, законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, отнемане на права, както и изземване на имущество. 

TrafficNews потърси за коментар д-р Кръстев, ала той не вдигна телефона. Свързахме се с шефа на Регионалната колегия на Лекарския съюз д-р Атанас Калчев. Той се оказа в болничен, след претърпяна операция. Посочи, че не може да коментира, тъй като не е запознат с казуса. 

Д-р Кръстев има сериозен професионален и административен опит. 12 години ръководи ДКЦ-1 в Пловдив. Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, беше председател на Регионалната колегия два мандата. В момента е секретар на Български лекарски съюз - Пловдив. Освен дейността му в ДКЦ 1, оперира в болница "Каспела". 

Повече за схемата и участниците вижте тук: 

Стефан Грозев дръпнал 130 000 от НОИ през "Джи Еф Ти - България"Колегите на д-р Кръстев от ДКЦ1 не вярват във вината му

Един от най- уважаваните пловдивски лекари е обвиненият за източване на НОИОртопедът Георги Кръстев е докторът, който според прокуратурата е издал десетки фалшиви болнични

Пловдивски лекар и бизнесмен източиха 130 000 лева от НОИ с фалшиви болнични10 души във фирмата на предприемача били нон стоп в болнични