Задръстванията, шумът, мръсният въздух и липсата на паркоместа продължават да тормозят пловдивчани. Проблемът се задълбочава с всеки изминал ден, а причината – препълването на града с автомобили.

Бум на регистрираните МПС се наблюдава през последната една година. За 2020 година се наблюдава абсолютен рекорд на „новозаселили се” превозни средства под тепетата за последните 10 години. Справка от пловдивската полиция показва, че през изминалата година в Пловдивска област са регистрирани 46 428 МПС-та.

В тези данни обаче не са включени само новите автомобили или такива внос от чужбина. Всяка една подмяна на регистрационните номера от друга област, попада в регистъра за ново МПС в областта. По-голямата част от въпросните автомобили са регистрирани в областния център.

Причина за това е бума на строителство и повишената миграция в Пловдив. Новите мастодонти привличат все повече хора от различни краища на България.Респективно това води и до пререгистрация с номер „РВ” на съответните МПС-та.

Общо за последните 10 години – от 2010 до 2020 година, в Пловдив са регистрирани 370 356 превозни средства.  Рекордни са данните за 2020 година, следвани от тези през 2019г., когато с нови номера са се сдобили 36 148 МПС-та. Близо 40 хиляди коли пък са регистрирани през 2018 година, когато бизнесът с автомобили процъфтяваше.

Между 25 и 35 хиляди коли на година са преминали през КАТ- Пловдив за периода от 2010 до 2016 година, сочи справката на ОД МВР-Пловдив.

Осезаемият ръст на автомобилите в Пловдив води след себе си и редица негативи. Освен задръстванията, които все повече наподобяват тези в големите европейски градове, трафикът малко по-малко „задъхва” града под тепетата. Регулярно Пловдив е регистрите за най-мръсен въздух, влизайки в червените скали. 

Ще се въведе ли платеното паркиране по кварталите в Пловдив? Подготвят ново каре за Зелена зонаПодлагат на широк обществен дебат въвеждането на новите зони из районите на града

Повече коли, но малко паркоместа. Бумът на нови МПС-та доведе и до междусъседски войни. Пловдивчани се карат и бият за място пред жилищните сгради, дори са започнали и вандалски прояви, в знак на отмъщение.

Пресен пример е само отпреди дни, когато за пореден път кола осъмна с нарязани гуми.

В същото време местната власт се отказа от идеите за многоетажни паркинги, като новите паркоместа не могат да отговорят на броя на автомобилите, които се регистрират в КАТ. Градският транспорт продължава да не бъде масово използван, което още повече затруднява трафика в града. 

Мистериозният вандал от Кършияка отново се развихри! Кола остана за втори път без гумиТова не е първият случай на спукани гуми на въпросната улица