Богоявление по стар стил бе отбелязан с къпане в ледените води на река Първенецка. началото на тази традиция бе поставено преди 11 година от Лана петкова, която е инструктор по йога и всяка година нейните последователи се увеличават- Тази година в ритуала по пречистване се включиха и плувците от клуб "Пловдив 2019", заедно с техния треньор Славяна Раденкова.

"На този ден откритите води на Земята предобиват изключителни свойства, затова още от древността на този ден хората се потапят във водите, като най- важно е да си потомим главата. Ритуалът се прави,  за да се пречистят и да запазят физическото и психическото здраве. Вече има много научни данни, какво се случва с водата на 18-19 януари и защо водата променя някои свойства точно тогава. Една от версиите, че Земята е най-близо до Слънцето, че разположението на планетата ни в космоса създава условие за нещо като пречистване на водата (йонизация и др.)", казва Лана. 

Закаляване, стресиране, пречистване, чувстваш се жив и много силен, борим вируси - стари и нови! Трябва да си доста смел и малко щур!,допълва Раденкова.