Блокът на ужасите в Кючука като библейска сага! След пожара - наводнение, дебне ги и опасност от кражби

Сметките на хората вече са надути, а ток във входа няма от два месеца

Пловдив 16.01.2022 19:00 22628 0
Блокът на ужасите в Кючука като библейска сага! След пожара - наводнение, дебне ги и опасност от кражби

Блокът на ужасите на улица „Димитър Талев” след пожара сега той е наводнен. За това сигнализираха жителите на входа, които отново са подложени на тормоз от съседката си Николина.

Както TrafficNews  разказа в редица материали, Николина Стоянова внася в жилището си, намиращо се на първия етаж в блок на  улица „Димитър Талев” 51, пълни торби с боклуци. Камарите са до тавана във всяко едно от 4-те помещения на апартамента. От него се стеле неописуема миризма, пълзят хлебарки, мишки и всякакви гадини. На този тормоз са принудени години наред да живеят 21 семейства.

Боклукът се събира в 100 квадрата апартамент от 20 години, трови живота на повече от 50 души. От близо 3 години етажната собственост води съдебна битка с Николина Стоянова.

Живеещите на улица „Димитър Талев” многократно са сигнализирали до Пожарната, че апартаментът е опасен.

Така до 16 ноември когато жилището пламна. До сериозни щети и жертви не се стигна, но труда на хората отиде „на вятъра”. Входът е бил прясно боядисан, с нова дограма и домофн. Часове наред пловдивчани бяха без ток, прекъснати им бяха интернет и кабелната. 

Съседи на пламналия апартамент в Кючука: Трябваше да изгорим живи, за да ни чуят

След пожарът жителите на „Димитър Талев” 51 са атакувани от нов проблем. ВиК авария в апартамента на Николина пълни избените помещения с вода. Същата се стича по стените на мазетата, подовете са покрити изцяло, а разходите за загуби – начислени на хората.

„Между 50 и 100 кубика са изтекли само за месец в мазето. Това количество ни е начислено на всички, като загуби. Сметките отново са ни надути. Това е само за месец декември, не ми се мисли каква ще е сметката през януари. Отделно тази вода компрометира и основните на блока.  Междувременно два дни след пожара Николина изчезна. Не се прибира в апартамента, съседи са я видели в близката църква”, разказа Мария, жителка на входа. Тя допълни, че никой от входа не смее да влезе в апартамента на ужасите, за да спре водата или да констатира какъв е проблема. Все още продължава делото на етажната собственост срещу Стоянова.

„Преди време пак имахме подобен проблем. Три месеца плащахме по 50 лева повече вода, докато не се намеси полиция и ВиК. Чак тогава Николина пусна майстор в апартамента, за да отстрани проблема. 800 кубика си ги платихме като "Отче наш". Сега пак старата песен на нов глас, но проблемът е, че Николина я няма”, допълва Мария.

Това не е всичко. По време на пожара бяха разтопени всички кабели във входа, както и част от новата дограма. Освен това ел таблото и инсталацията на стълбището бе стопено. И до ден днешен ток в общите части няма.

„Ходим с фенери и свещи. Не може да се възстанови захранването и инсталацията, сменихме няколко майстора. Кошмарно бе и с възстановяването на телевизията и интернета. Повече от 2 седмици бяхме отделени от света. Всеки ден се обаждахме до дружествата, докато не се възстанови сигнала”, добави Мария.

Около 2 хиляди лева пък е струвал частичния ремонт на дограмата. Сумата е изплатена от касата на входа.

„Толкова много време ни костваше да съберем средства за ремонта на входа. Само за няколко месеца след подмяната на дограмата отново ни върнаха назад с 2 хиляди лева. Дебне ни и още една опасност. Заради липсата на ел захранване във входа, вратите не се заключват. Те са с чипове и контролираният достъп до входа не работи. Всеки може да влезе спокойно, да се качи на етажите и да имаме жертви на кражби. В тъмните часове се прибираме със страх, някой да не ни изненада във входа и да ни нападне. Не се издържа вече на този тормоз, не знаем вече какво да правим”, допълва жената.

От месеци дъщерята на Стоянова също липсва. Кремена е изчезнала, а хората в блока подозират, че е настанена в клиника за хора с ментални проблеми. Или поне на това се надяват. Най-големият страх на хората е, Кремена да не е под купищата боклук. 

В началото на декември Окръжен съд трябваше да излезе с решение по казуса. Заседанието обаче е било отложено, а причината са новите обстоятелства по случая – пожарът през ноември.

„Сезирахме всички институции, включително прокуратурата. Протоколите от инцидента са внесени в съда. Молим се всеки ден решението на магистратите да е в наша полза, за да си починем поне няколко години. Да подишаме и ние чист въздух, да проветрим домовете си и да заспим спокойни. Няма ден, няма нощ – на тръни сме да не изгорим живи, да не ни застигне някоя зараза. Мишките и паразитите вече не ни плашат, свикнахме с тях. Бленуваме за нормален живот, това си пожелаваме и за всеки празник”, каза още пловдивчанката.

Етажната собственост не са сезирали ВиК. След делото в Окръжен съд ще се прецени дали да бъде заведено ново такова за загубите на вода и начислените сметки на хората.

TrafficNews ще продължи да следи темата. Предстои да разберем дали казусът ще се увенчае с хепиенд или тормозът от смрад, мишки, зараза и мръсотия ще трови живота на над 50 души от улица „Димитър Талев” 51.

Плъхове полазиха апартаментите в блока на ужасите в Кючука! Сградата ще изгори, ако тръгне огън

Хорър филм в Пловдив! Зараза се стеле в жилищен блок, плъхове пълзят по етажите, а жена мъкне боклуци 20 години

 
Изпрати новина