5-месечното бебе със съмнение за неуточнения остър хепатит не е имало контакти в други деца. Това показват проучванията, проведени до момента от Регионалните здравни инспекции в Пловдив и Пазарджик.

Детенцето е от Пазарджишко, но в момента се лекува в пловдивската Университетска болница „Свети Георги”. То е със завишени чернодробни ензими. Има съмнения и за други заболявания, но те не могат да се потвърдят, докато не излязат резултатите от изследванията.

„Колегите са се усъмнили, тъй като детето е било суспектно за хепатит, и са изпратили проба в Националния център по заразни и паразитни болести”, обясни пред TrafficNews директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева. В Пловдив е направено и началното епидемиологично проучване.

В момента такова извършват и здравните инспектори в Пазарджик. „Проучваме семейната среда. Детето е единствено в семейството. Няма фамилна обремененост. Не е било контактно с други деца”, съобщи пред наш репортер директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Хюля Шериф.

Тя уточни, че до момента не са успели да се свържат с други роднини, освен с майката, която обаче е в болницата в Пловдив заедно с детето си.

Резултатите от Националния център по заразни и паразитни болести се очакват до края на седмицата. 

Ангел Кунчев: В Пловдив има съмнителна проба за острия хепатит при децатаОткрита е една и в софийско, чакат потвърждение