41 жалби са подадени в Административен съд – Пловдив срещу изменението на Общия устройствен план, заяви главният архитект Димитър Ахрянов. Новият градоустройствен план бе приет в края на 2022 година, като на 20 декември влезе в сила. Всички заинтересовани страни имаха 14 дни да обжалват плана, като това не спираше влизането му в сила. Според  закона заинтересовани лица, които могат да жалят ОУП са физически и юридически лица, имащи собственост в съответната зона. 

От 41 жалби 4 са срещу промяната на статута на терена от 81 дка край Гребната база.  През 2015 година статута на имота бе променен от  зона за озеленяване в такава за рекреация. Собствениците на парцела пък имат ПУП от 2001 година, който е за увеселителен парк.

Какво може да се строи на 81-те дка край Гребната база, ако Община Пловдив не го придобие?Общинският съвет взе решение за преговори със собственика на имота, засега няма да променят ОУП

На последната сесия  Общинския съвет взе решение за преговори между  фирмата и Община Пловдив за купуването на парцела. Тепърва ще става ясно каква е оценката на имота, както и как градските власти да го придобият.

Жалба има и срещу друго отреждане на зелена зона, който преди няколко години предизвика протести  и напрежение в Пловдив. Става въпрос за имота от 16 дка, който  е зад хотел „Санкт Петербург”. В новия ОУП той е даден за озеленяване,  но собственикът му е подал жалба срещу статута. Той е собственост на фирмата „Парадайс Гардън Резидънс” ЕООД, чийто собственик е Байрям Солак.  Бизнесменът е сочен за дясна ръка на йорданския бизнесмен Таха Рахман, макар че последният отрича да има общо с имота от 16 дка.

В случая фирмата, като собственик е заинтересована страна и може да жали отреждането на имота.  Преди време Общинският съвет взе решение  за отчуждение на имота, но до този момент  стъпки за това не са направени. Ако съдът постанови в полза на градските власти и имота  остане за зеленина, то  Община Пловдив може да започне  стъпки по отчуждаването му. Ако обаче бъде отредено в полза на частната фирма, то принудително отчуждение няма да е възможно и единствената опция ще остане покупката на имота.

През 2019 година стана ясна и цената на парцела – 14 млн. лева според пазарната оценка. Фирмата обаче нямаше желание към онзи момент да го продава.    Останалите  36 жалби са за частни имоти  в различни части  на града. Собствениците спорят срещу отреждането им или уличната регулация към тях.

Общината се отказа да продава знакови имоти, отчуждават парка зад хотел "Санкт Петербург"Финансов ресурс за възстановяването им обаче няма

Таха Рахман показа какво иска да строи в парка зад хотел "Санкт Петербург"След дълго отричане йорданският бизнесмен косвено призна, че стои зад „Парадайс Гардън резиденс”

Паркът зад пловдивския хотел "Санкт Петербург" струвал 14 милиона, но собственикът му не го продаваРаботна група ще обсъжда бъдещето на имота от понеделник, протестиращи, местна власт и инвеститор се договориха