Недопустимо е 400 човека да бъдат проверени по този начин. Нарушена е конвенцията за човешките права, заяви адвокат Людмил Рангелов в ефира на Нова тв. Думите му бяха по повод акцията в пловдивско заведение, при което полицаи караха посетителите да се събличат и да клякат. От МВР обясниха, че се е провеждала акция за разпространение на наркотици и след нея имало образувани три досъдебни производства.

Според криминалиста Иван Славов това тази акция може да е имала добри намерения, но е претърпяла фиаско.

Полицията е превишила своите правомощия в случая с пловдивската дискотека, когато е накарала да се съблекат близо 400-те посетители на заведението, за да бъдат обискирани, смята адвокатът.

По думите му би било разбираемо, ако са били обискирани 5-10 души и призна, че за първи път в своята практика вижда подобно действие от страна на органите на реда.

Този 5-часов престой без сериозни основания е недопустим, да не говорим, че в този случай са нарушени разпоредби от Европейската конвенция по правата и свободите, отбеляза юристът.

Той още веднъж подчерта, че е недопустимо 400 души да бъдат проверявани по този начин и препоръча да се провери кой е собственикът на въпросната дискотека и доколко е оборотна, тъй като не изключи вероятността полицейската акция да е била поръчана от някой конкурент.

 

Издевателства и унижения в пловдивски клуб! Полицаи съблякоха 400 души, държаха ги 5 часа под ключ ВИДЕОСвидетели разказват за брутален полицейски произвол. Полицията - рутинна акция!

БАЗ: Настояваме за наказания на виновните за многочасовите обиски на „голо" в нощен клуб в ПловдивПоискаха оставка на министъра и гл. секретар на МВР, както и на директора на ОД МВР - Пловдив

Потърпевши от полицейския произвол в пловдивски клуб: Държаха ни като заложници, събличаха ни голиНасила ме накараха да бъда поемно лице, съблякоха жена пред очите ми, беше отвратително, разказа служителка от персонала на "Bushido"