Никога не сме виждали толкова арогантна акция. Това са думите на клиенти и персонал, които са присъствали на полицейската операция, проведена в пловдивския нощен клуб „Bushido” в навечерието на Гергьовден. Тя е била планирана по линия на наркотиците, съобщиха от МВР, но равносметката от нея е- проверени по унизителен начин над 400 човека, а намерени само 1 грам марихуана и пликче с все още неустановено вещество, като са образувани три досъдебни производства.

Никога до момента не е имало подобна акция, ние сме минали в последните няколко месеца над 30 проверки от всякакви институции, но такова задържане не се е случвало. Те забраниха на хората в продължение на 5 часа да напускат границата на обекта. Беше ограничен достъпът и до санитарните помещения. Клиентите  бяха изключително разочаровани и целият негатив поемаме ние. По наши сведения има хвнати с наркотици само една дама, която в себе си е държала един грам марихуана и едно бяло пликче, хвърлено между сепаретата, за което пликче клиентите, които са стояли на въпросното място си написаха протокол. Но ако за това количество наркотици се държат като затворници 400 човека близо 5 часа, не мисля, че е нормално," коментира служител от ръководството на клуба- Венета Райнова.

Както TrafficNews писа ден по-рано, акцията е стартирала в 1.30 часа , когато пред клуба спират пет полицейски буса , от които слизат близо 50 униформени. Част от тях са с маски, а някои с бронежилетки.  Начело на операцията е началникът на отдел „Наркотици” в ОД МВР Тодор Гарджев. Полицаите нареждат на диджея да спре музиката и да светне лампите. Предупреждават персонала, че партито е приключило и започват да проверяват личните документи  както на персонала, така и на клиентите. Междувременно входовете на „Bushido” са блокирани и никой не може нито да влезе нито да излезе.

Те не ни позволиха да работим. Заведението реално беше затворено заедно с клиентите вътре. Всички  бяха по най-грубия начин унизени, бяха накарани да стоят по опашки пред тоалетните, да се събличат, а това са хора, които са излезли да се веселят. Те се позоваваха на чл. 80 от закона на МВР, в който имат право да обискират при условие, че имат оперативна информация. Въпросът ми към полицията е – „Има ли оперативна информация за 400 човека, че употребяват и продават наркотици, за да бъдат обискирани по този начин?”  Имаше и хора, които се молиха да ползват санитарен възел, но беше забранено", коментира и един от собствениците на клуба Деян Найденов.

Обиските са продължили повече от 5 часа, като последните клиенти са си тръгнали около 6 часа сутринта. Част от клиентите, с които разговаряхме, заявиха, че са били накарани да се съблекат и да клякат по няколко пъти.  Всеки от обискираните е разписал протокол, че у него не са намерени вещи и предмети, забранени от закона и че „няма възражение”. С въпросните протоколи клиентите са били освобождавани от дискотеката.

Спряха музиката и наредиха всички в една колона пред тоалетните, при което започнах да проверяват всеки един човек. Не ни позволиха да си тръгнем и това продължи доста дълго време. Жените ни караха да се събличаме по бельо, а според мен това е унижение.  Ние не сме някакви престъпници, за да ни  държат така” , коментира клиентка от въпросната вечер.

Друг от присъстващите в дискотеката разказа, че служителите на реда са се държали по арогантен начин и не са позволявали на никого да напусне дискотеката, докато не мине обиск, изразяващ се в това мъжете да се съблекат чисто голи и да клякат няколко пъти.

Провериха всички 400 клиенти, за мен това не е нормално. Аз бях на входа и ми казаха- „не си барай телефона, тук нищо няма да пипаш, застани мирно”, твърди един от портиерите, който работи във фирмата, охраняваща обекта.

Нищо не свършва дотук обаче, жена от персонала на име Антония Камберова е била отведена насила в 6-то районно, където е  принудена да бъде поемно лице, въпреки че се е съпротивила и не е пожелала.

Бях задържана на сила. Накараха ме насила да подпиша протокола, подписах го, като казах, че не желая да бъда там и исках да си ходя, при което те ми сложиха белезници. Почувствах се ужасно, за първи път ми се случва подобно нещо”, разказа още Камберова.

„Цялата ситуация беше абсурдна. Реших по време на работа да говоря с клиентите, за да ги питам за тяхното мнение и започнах да ги снимам с тяхно съгласие. Единият полицай дойде и ме блъсна през ръцете, каза ми да спра да снимам, при което аз попитах „защо”. Каза ми „спри да снимаш” и да изтрия клипа,  аз отказах. Аз не съм заснемала полицейско лице, а само клиенти.”

След отказа, Никол Стоянова, която е част от персонала на нощния клуб, бива заведена в сервизна стая от няколко полицая и техния началник. Там те са принудили Стоянова да премахне видеата от собственото й мобилно устройство. „Аз искам да пусна жалба! Помолих за имената на полицаите, които ме блъснаха, но те отказаха да ги дадат.  Никога не съм виждала такава проверка, това беше абсурдно,”разказа още тя.

Персоналът, както и клиентите категорично оценяват действията на органите на реда като „грубо и арогантно отношение”.

Ние винаги оказваме съдействие на всички органи, които са провеждали проверки в заведението, но никога не е било това", завърши Венета Райнова. Според собствениците, проверките са тенденциозни и целят съсипване на бизнеса, а не превенция, както полицията твърди. 

 Собствениците на комплекса вече са внесли жалба в прокуратурата. Жалби се готвят да внесат и някои от клиентите, които са се почувствали унижени. 

На този етап все още не е ясно с каква информация са разполагали органите на реда, за да извършат личен обиск на 400 души.

TrafficNews е изпратил въпроси до ръководството на МВР, ОД МВР – Пловдив и Окръжна прокуратура – Пловдив, като очакваме отговор от тях.

Издевателства и унижения в пловдивски клуб! Полицаи съблякоха 400 души, държаха ги 5 часа под ключ ВИДЕОСвидетели разказват за брутален полицейски произвол. Полицията - рутинна акция!