Най-новата инициатива на Община Стамболийски е провеждането на конкурс за деца и младежи „Спортист на годината на община Стамболийски”. Идеята, която е подкрепена от кмета Георги Мараджиев, е на Вяра и Георги Грънчарови и ще бъде реализирана с помощта на общинска администрация.

Готова е рамката на регламента, предстои работа по детайлите, за да може всички, които се включат в конкурса да имат еднакви шансове да спечелят приза.

 "За мен е важно това съревнование да не е еднократна инициатива, а да стане традиционно и да се провежда всяка година, защото в общината има много деца с реални възможности да печелят медали в големия спорт. Така че, този конкурс ще бъде един стимул да се развиват в спорта, който са избрали, а също ще е стимул и за техните родители, без чиято подкрепа е трудна реализацията им като състезатели.

Окончателно регламентът за конкурса предстои да бъде обявен във Фейсбук, като сега мога само да съобщя, че ще се проведе за две възрастови категории „Деца до 12-годишна възраст” и „Юноши и девойки до 18-годишна възраст”. Във всяка категория от номинираните спортисти ще бъдат излъчени по трима спортисти, които съответно ще бъдат класирани на 1-во, 2-ро и 3-то място. Предвиждат се да бъдат връчени и призовете „Най-млад спортен талант” и „Отбор на годината” в рамките на конкурса. 

Ще има жури, в което ще влязат представители от цялата община. Ще има възможност и всички жители на общината да гласуват чрез анкета, която ще пуснем в социалните мрежи. И разбира се обявяването и награждаването на победителите ще се осъществява по време на официална церемония. Мислим тази церемония да се провежда всяка година през втората седмица на месец декември. Така че, работим още по регламента, който ще обсъдим и със спортните клубове", каза по повод конкурса кметът Мараджиев.