Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ стартира дарителска кампания за купуване на индустриален дрон с термална камера.

Сдружението събира група приятели – туристи, пещерняци, ориентировачи, планинари и активни граждани. „Територията на област Пазарджик се състои от 12 общини, като повечето от тях са в планински райони. Съществуват малки махали в родопската част на областта, до които достъпът при обилни снеговалежи е сравнително затруднен. Стотици туристически маршрути кръстосват из Родопите, Рила и Средна гора в района на нашата област и за нас беше чудно защо до този момент не е създаден отряд на ПСС към БЧК, който да обезпечи нуждата от такъв вид дейност. Към онзи момент смятахме, че това е единствената организация, занимаваща се с планинско спасяване“, казват от сдружението.

Затова се организират и провеждат множество акции и инициативи, а сега набират средства за оборудване с дрон. „Такъв тип дронове се използват за съкращаване времето за издирване на пострадали, при локализиране на пожари и наводнения, пренасяне на необходими медикаменти преди достигане на спасителни екипи. Те предоставят записи и кадри, които се използват при издирване на изгубени хора“, споделят организаторите на кампанията и допълват за ползите от използването на такъв дрон:

„Tepмaлнитe ĸaмepи нa дpoнoвeтe имат значимо пpилoжeниe зa cпacявaнeтo нa живoти в ycлoжнeни ycлoвия – през тъмната част на денонощието, cĸpити oт пpeдмeти или зaтpyпaни в cгpaди, на тpyднoдocтъпни тъмни и гористи paйoни. Притежават високо чувствителна термо камера, както и две други спомагателни камери, летят при температури от -20⁰С с около 40‘минути полетно време с един комплект батерии. Това е моделът, използван в много от европейските спасителни екипи.“

Кампанията има целева сума за набиране от 26 000 лв., с които да се осигури закупуването на дрон с термо камера, обучение на общо 15 професионалисти в 4 екипа от професионални и доброволни направления и да организираме допълнително 3 тренировъчни акции на терен. Дронът ще бъде позициониран в Пазарджик, но ще се ползва при поискване в цялата страна с наш пилот.

Информация за Дарителската ни кампанията и начините на даряване:

    • Официалният сайт на Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ https://pzrescue.org/dareniq/
    • По банковата сметка на Сдружението:
      IBAN: BG25UBBS80021050505540
      Титуляр: Планинско спасяване – област Пазарджик
      Основание: Дарение за „Дронът, моят спасител!“
    • DMS кампания на номер 17 777 с текст: DMS SPASITELI

Събраните средства досега са над 6300 лв., благодарение на нестопански организации, компании и граждани.

„Вярваме, че каузата ще бъде припозната и Дарителската ни кампания „Дронът, моят спасител!“ ще бъде успешна за бъдещето на спасяването!“, казват от сдружението.