Г-н Президент, ще има ли честно разследване и дело за инцидента с МИГ29 (а такова ще има), защото всички свързани лица са с Ваша протекция и ще бъде ли прокуратурата независима, или Гешев е прокурора на Борисов, а военна прокуратура е на Радев. И ние очакваме промяна... Това написа във фейсбук вдовицата на загиналия майор Валентин Терзиев Димитрина Попова.

Тя призова да бъдат оповестени публично предпоследните 13 сек. от полета. "Те са достатъчни за истината. Ще станат ясни и височина, и мерки за безопасност, и команди, и изпълнение", смята жената. 

Димитрина Попова написа също, че са й трябвали две седмици, за да разбере истината за "нещастния инцидент" с Валентин Терзиев - без записи, без черни кутии, само с лични средства и много ограничено време.

"Чудя се на МО, БА и в частност ВВС на вас колко време ви трябва, за да я затриете и потулите. Министър Панайотов, това че не е пилотска грешка го знаех още на 9-ти юни, след като се разбра, че няма отказ в техниката. Но Вие тогава твърдяхте друго, а и няма гаранция, че сега "палачинката е обърната", заради медийния и обществен натиск, но до края на следствието може пак пилотът да е виновен.
 
Имената на щурманите изобщо не са необходими, защото и те не са виновни или по-скоро също са с по-малка вина, но може би точно с тях ще си "измиете ръцете" в хода на следствието. Като дадете орден на м-р Терзиев на церемонията (звучи по-скоро като за изчистване на имиджа на МО и ВВС, отколкото за почести), може да поискате и рапорта за уволнение на ген. Русев - защо е дал съгласието си и е положил подписа си за провеждане на тези стрелби, при положение, че осигурява по 12 ч. нальот на пилотите и не осигурява подготовка на подчинените си, а ги изпраща на гибел.
 
Да поискате рапорта на зам.-нач. щаба на ВВС Луканов - защо не е отменил стрелбата, а даже е "натискал" мишената да бъде поразена, защото видите ли ще се изложим и пострадаме, ама кой по-точно и пред кого - пилота или "пагоните на някой" и не на последно място на ген. Мирчев и ген. Петров - зам.командири на ВВС - ръководителите и организаторите на това учение, защо се провежда учение "на хартия", а нямаме ресурс за него (аналогично е със "самолетите на Борисов"), защото тези хора явно нямат чест и са "петно" за БА и ВВС. Забравете за последните 13 сек. и последните думи на пилота (всъщност почти сигурно е, че това не са последните думи, ако секундите са 13), а извадете предпоследните 13 сек., те са напълно достатъчни за истината и не са необходими черни кутии, кабели, Украйна и т.н. И накрая Г-н Президент, ще има ли честно разследване и дело (защото такова ще има), защото всички тези лица са с Ваша протекция и ще бъде ли военна прокуратура независима или Гешев е прокурора на Борисов, а военна прокуратура е на Радев. И ние очакваме промяна.......???
 
Не нанасям обвинения, а само задавам въпроси и търся отговори и понесени отговорности, все още.
Ще ги получа ли и кога, дали ще стане към края на втория мандат на Президента????
 
P. S.: Кураж на всички действащи летци, и Терзо нямаше да се откаже, ако беше някой друг. Но това командване ли искате и така ли искате да продължава? Защото с политически гръб е така. Промяната зависи от вас, а не от тях - борете се и не мълчете! Да говориш, когато казваш обективната истина не е измяна. Измяна е всичко, което в момента се случва в БА, а и в цялото управление на България", написа съпругата на загиналия пилот. 

Открита е черната кутия на изтребителя на майор ТерзиевПредстои да бъдат разчетени записите