В началото на 2020г. председателят на УС на МИГ-Община Марица г-жа Гергана Титюкова и кметът на Община Марица г-н Димитър Иванов подписаха договор за финансиране на проект „(Пре)открий и съхрани. Опазване на нематериалното културно наследство в община "Марица" - научно-приложен проект, изпълнен от изследователи от катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и представители на Културно-информационния център „Малтепе“, с. Маноле. Неговата цел е да проучи, документира, придаде ценност на нематериалното културно наследство на община Марица и да го представи пред широката общественост.

Едногодишните теренни изследвания дадоха възможност не само да се събере богат етнографски материал, но и да се разбере мнението на хората за местното културно наследство, да се изяснят процесите, ролята на семейството, читалището и училището за неговото съхраняване и предаване на младите.

Изследователските подходи към наследството и данните, които екипът събра при проучването, дават възможност да се покажат връзките между нематериално и материално, визуално и сетивно, старинно и обновено.

В резултат на проучванията екипът събра аудио- и визуални материали, на чиято основа се създаде изложбата „Преоткрий и съхрани“, видеоматериалите „И моята майка, и моята баба месеха…“ и „Ръцете създават душата на съда“, както и филмът, носещ заглавието на проекта. Беше подготвена и образователна програма, предназначена за деца и младежи, посещаващи Културно-информационния център „Малтепе“. С нейна помощ наследството се включва и в съвременните културни практики, подпомагайки утвърждаването и обновяването на местните традиции.

Изложбата може да се разгледа в залата на Културно-информационен център „Малтепе“ в с.Маноле, където ще бъде експонирана за постоянно.

Проектът е на стойност 16 465лв. и е финансиран от бюджета на МИГ-Община Марица чрез Стратегията за местно развитие по процедура  BG06RDNP001-19.019 „МИГ –Община Марица“ - Мярка М01 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата. Съхраняване, развитие и валоризиране на специфичната местна идентичност и местната култура”, финансирана по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.