Църквата-костница до Бачковския манастир е сред най-старите запазени в целия православен Изток. Стенописите в нея са от два периода 11-ти и 14-ти век. Издигната е от основателя на манастира Григорий Бакуриани, който бил близък приятел на император Алексей Комнин и силно желаел след смъртта си да бъде положен в нея.

Църквата-костница е построена през 1083 година като част от манастирския комплекс и се намира на по-малко от 300 метра от Бачковската обител. Старинният храм обаче е малко известен.

"Едно от най-уникалните места не само на територията на Бачковската света обител, а и въобще на територията на Европа, древен храм, който е построен през 11 век, храм, който е уникален със своята рисунка, със своето строителство, със своята древност", разказва Епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир, пред БНТ.

Това е най-старата църква-костница която е запазена в православието, добавя уредникът на музея Стамен Пепелишев.

На горния етаж се извършвало опелото на починалите монаси, които били погребвани в гробището в съседство. По-късно останките им се пренасяли в костницата на първия етаж, който е вкопан дълбоко в планинския скат.

"Заради иконоборческия период голяма част от стенописите и иконите във Византия са били унищожени и тези стенописи от края на 11 век са едни от най-ранните, запазени след иконоборческия период", обясни Стоян Пепелишев.

Сред стенописите от втория период от 14-ти век е запазено уникално изображение.

"По Божия милост в този храм-костница е запазен на единствено място образа на благоверния български цар Йоан Александър", разказва епископ Сионий.

Основателят на манастира Григорий Бакуриани спасил от смърт бъдещия император Алексей Комнин, който след възкачването си на престола го направил главнокомандващ на войските си. Бакуриани загива в сражение и тялото му не е открито, за да бъде положено тук, както е желаел. Предполага се обаче, че тук са тленните останки на брат му Абасий, също дарител на манастира.