Ремонтът на покрива на храма „Св. Харалампий“ в Храбрино ще може да започне още през юни месец. Светата обител, която на 10 август ще навърши 170 години от създаването си, ще посрещне този Великден покрита с найлони, за да съхрани  стенописите си от течове.

TrafficNews вече ви разказа за историята на храма, както и за мисията на няколко вярващи да спасят това значимо за района и населението място.

Плесен прояжда Богородица в църквата на Храбрино, събират средства за спасителен ремонт на покриваС изложба на картини ще се търсят средства за стенописите, които се рушат заради непрестанните течове от покрива на сградата

А днес - в навечерието на един от най-големите християнски празници, църковната настоятелка и един от организаторите на благотворителни събития Стефка Диманова разказва, че на последното голямо мероприятие чрез продаване на картини - дарения от именити автори, и дарителска кутия – са събрани общо 5950лв.

„Заедно с тази сума имаме още близо 15 000лв., отпуснати от Община Родопи. За цялостно сваляне и ремонт на тиклите на покрива  са ни необходими около 30-33 000лв. Затова сега всички картини, които са останали непродадени, както и още, които получихме като дарение, ще бъдат изложени в галерия Арсенал в Капана“, споделя Диманова и допълва, че произведенията ще стоят там от 27 април до 2 май.

След изложбата в началото на месеца желанието им да съхранят храма се разпространило и срещнало широка подкрепа. Диманова споделя, че десетки местни, организации и бизнеса са заявили желание за помощ чрез средства или материали. Църковното настоятелство вече е избрало и на кого да довери ремонта на покрива – майсторът Юлиян Илиев ще се заеме с нелеката задача да поправи щетите на времето.

Ще са ни нужни доброволци, когато същинската работа започне. Очаква се това да се случи в края на май – началото на юни“, апелира Диманова.

А дотогава църквата ще продължава да свързва хората и вярата.

Днес на Велика събота от 11ч. ще се проведе работилница с деца, в която до тях ще бъдат още Иванка Андреева – начален учител от ОУ „Петър Бонев“ в Перущица, и Тихомира Иванова – Тити. Заедно с нас децата ще прекарат един ден, посветен на празника и църквата. Ще слушат камбанен звън, организирани са беседа, украсяване на великденско дърво, рисуване и пъзели“, разказва Диманова.

Условията няма да спрат вярващите да посетят Великденските литургии, нощна служба и Причастие, сигурна е църковната настоятелка. И в навечерието на празника Стефка си пожелава:

„Нека вярата бъде с нас и ние да я предаваме. Пожелавам си да се борим за храма и колкото и труден да бъде пътят, да не се отказваме“!