Село Брестник ще бъде домакин на уникален фестивал, посветен на мавруда – една от емблемите на българското вино. Той се организира под егидата  на община „Родопи“, кметство Брестник и НЧ „Саморазвитие - 1924“.

Празникът е част от Международния ден на мавруда, който се чества за трета поредна година на 26 октомври по инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти.

В рамките на събитието, което ще се проведе тази събота, 29 октомври от 13 часа, ще бъде проведен  конкурс за „Най-добър домашен мавруд- реколта 2021“. В него могат да участват производители на домашно вино от всички населени места в община „Родопи“. Дегустационна комисия ще определи най-доброто вино, произведено в домашни условия. Председател на журито ще е проф. Йорданка Алексиева, декан на Катедра „Хранене и туризъм“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив, а първата награда ще е 100-литрово буре.

Фолклорна програма с участието на ансамбъла за народни песни и танци при читалище „Саморазвитие 1924“ с ръководители Димитър Янев и Христо Дончев ще допринесат за доброто настроение на гостите.  В народното веселие ще се включат още танцова формация „Мераклии“ от Браниполе, Хисарския поп - Димитър Андонов, и певческа група „Роза“ от Крумово с ръководител Невена Минчева. На площада в центъра на селото ще се изпеят много песни за виното и мавруда и ще се вият хора с часове и с оркестър „Феникс“ на Христо Коритаров.

От община „Родопи“ и кметството в село Брестник канят всички, които ценят виното, да се включат в празника.