Свинеферма в Белозем бе наказана с 50 000лв. глоба от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Дружеството „Стомар Инвест“ е било санкционирано за това, че извършва дейност без за нея да бъде издадено комплексно разрешително.

Нарушението е било установено по време на планова проверка във фермата, извършена в средата на февруари. На място служители констатирали, че броя на отглеждани животни надхвърля капацитета на свинефермата, уточняват от екоинспекцията пред TrafficNews.

На тази база е издадено наказателно постановление за нарушаване на Закона за опазване на околната среда, където за деянието е предвидена санкция в размер на 50 000лв..

Отчита се рецидив, тъй като това не е първият път, в който дружеството „Стомар Инвест“ получава подобна солидна глоба. През 2015г. свинефермата в Белозем бе наказана затова, че обектът е с капацитет от 15 170 места за отглеждане на свине, като в същото време прави това незаконно – без налично разрешително.

През годините свинефермата е ставала обект на многократни проверки от различни институции, които са завършвали със санкции. Има загубено дело срещу Басейнова дирекция заради водовземане над позволените количества. Налагани са глоби за изпускане на замърсени отпадни води. Преди близо две десетилетия на дружеството са съставяни актове за нарушения и са пломбирани са свинарници. Впоследствие експертите констатирали, че пломбите са премахнати и се извършва дейност, която противоречи на законоустановените норми.

За системните нарушения на екологичното законодателство са били сезирани прокуратура и отдел „Икономическа полиция“, но до момента не е известно срещу дружеството да са предприемани наказателни мерки извън парични санкции.