Любимите лица на големи актьори и хумористи красят Стената на смеха в Старо Железаре. Те са изрисувани от 11 млади полски художници и техните ръководители Венцислав и Катажина Пирянкови като част от фестивала „Village of Personalities Staro Zhelezare”, пише Plovdivtime.bg

Така всички посетители на селото могат да видят закачливата физиономия на Стефан Данаилов от филма „Дами канят”, Георги Калоянчев е емблематичният „Бай Ганьо”, а Луи дьо Фюнес е смешният до припадък полицай от Сен Тропе. Художниците са запечатели на стените и портретите на вечните Радой Ралин, Тодор Колев, Татяна Лолова, Стоянка Мутафова,  Георги Парцалев, Уди Алън, Мистър Бийн, Борат, Пиер Ришар, Фердинанд Кепски, Мелиса Маккарти, Зак Галифианакис, Упи Голдбърг, Чарли Чаплин, Жан-Пол Белмондо̀, Астерикс и Обеликс. 

Изборът на герои не е случаен, защото темата на тазгодишния фестивал е Стената на смеха. Организаторите Венцислав и Катажина Пирянкови се аргументират: Според нас това е най -необходимото сега, след толкова продължителна пандемична година и напрегната политическа обстановка. Сега когато психическото ни и емоционално състояние е понижено и изисква точно и единствено смеха”. 

Участниците във фестивала продължават да рисуват по стените и по проекта МоМа, чието начало бе поставено през 2018 г. Оттогава по дуварите в хисарското село оживяват репродукции на някои от най-известните произведения на Музея за съвременно изкуство МоМа в Ню Йорк.

Уличният фестивал се провежда от 2015 г. насам. Форумът бе част от програмата на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата.

Фотографии: Village of Personalities Staro Zhelezare