Жители на пловдивското село Цалапица се събраха пред Съдебната палата в София в търсене на справедливост след жестокото убийство на Димитър Малинов. Близки и роднини на 24-годишната жертва, както и подкрепящи каузата им, за пореден път излизат на улицата, а исканията им не са променени - виновните за смъртта на младежа да получат адекватни присъди.

Протестът им се превърна в национален, след като три седмици след бруталния побой и убийство – заподозреният като извършител Рангел Бизюрев все още не е задържан. До момента е известно, че той се укрива в Германия, местонахождението му е установено, но арест не се е случил. В ареста са братята близнаци Валентин и Борислав Динкови, обвинени в укривателство. Тяхното съучастие в престъплението все още не е напълно изяснено от разследващите.

Протестиращите щурмуваха прокуратурата, все пак приеха майката на Митко след 30 минути скандиранияПолиция е обградила входа на сградата

Семейството на Димитър се закани да търси справедлив и прозрачен процес, който да вкара убийците му в затвора. Те продължават да твърдят, че в основата на заплитането на случая лежи неадекватното разследване на органите на МВР и осигурен "полицейски чадър". Близките на Митко имат подкрепата на своите съграждани от Цалапица, които заедно с тях се обявиха срещу полицейското бездействие.

 Припомняме, че масовите протести доведоха до временното отстраняване на началника на РУ – Стамболийски Ангел Керпиев. В момента в селото има засилено полицейско присъствие, я което обаче не се включват местни служители.

"Настояваме за доживотен затвор за убийците му" се чете върху един от плакатите, опънати пред Съдебната палата. 

Малко по-късно насъбралото се множество направи протестно шествие из центъра на столицата, което стигна до сградата на Министерството на вътрешните работи.

До второ нареждане полицаи от РУ-Стамболийски няма да присъстват в ЦалапицаОт събота има 24-часаво полицейско присъствие в селото

Майката на убития Митко: Ключово е задържането на Рангел, за да се промени обвинението на близнацитеТя проведе разговор с окръжния прокурор Ваня Христева