Срещата на жителите на Цалапица с изпълняващия длъжността директор на пловдивската полиция Радослав Начев приключи, като след нея стана ясно, че в Цалапица ще има 24-часово полицейско присъствие, а до второ нареждане полицаи от районното в Стамболийски няма да идват в селото.

Целта й бе запознаване с конкретните проблеми в региона, обсъждане с местната общественост и съответни съвместни мерки за тяхното решаване, както и възможности за ефективно обезпечаване на обществения ред и сигурност.

В нея взеха участие комисар Радослав Начев, който към момента ръководи областната дирекция, заместник-директорът - комисар Сълко Литов и началниците на отдели „Криминална полиция” - Георги Ташев, „Охранителна полиция” - Костадин Костов и „Разследване” - Светла Пендова.

След срещата някои от присъстващите коментираха, че са доволни от казаното, а други заявиха , че са очаквали по-голяма сигурност.

“Ако на пет възлови кръстовища сложат камери ще спомогнат за реда. Хубаво, че от кмета бяха поставени две камери, за да засекат колата на близнаците. Те хората са го измислили, в другите държави има навсякъде видеонаблюдение”, коментира жител на Цалапица.

“Въпросите от гражданите са относно убийството на Димитър и дали бащата на близнаците е замесен, но нищо не казаха за това. Задаваха се въпроси - кой ще охранява селото, защото хората ги е страх. Заявиха, че вече разпънатият чадър е паднал в МВР-Стамболийски”, каза още близка на убития.

Жената добави, че уверяват жителите, че отстраненият временно началник на районното Ангел Керпиев няма да се върне на работа.

“Жителите на Цалапица поискаха информация как върви разследването за убийството, но такава не можем да предоставим без разрешение на наблюдаващия прокурор. Споделиха за проблеми в миналото - липса на полицейско присъствие, съмнение за извършени престъпления от подрастващото население. Набелязахме мерки да отговорим на техните очаквания и да завишим полицейското присъствие в село Цалапица”, заяви Радослав Начев.

Той каза още, че от понеделник ежедневно тук ще присъства и районният инспектор, който обслужва селото. Всички сигнали ще могат да бъдат подадени към него.

“Поискаха от местната власт поставяне на още охранителни камери, които да бъдат и по пътищата, защото шофьори камиони си позволяват да преминават на червено на единствения светофар, който е в селото и ние ще вземе мерки и за това. От миналата събота има 24-часово присъствие на полицаи в селото. Ще се извършват проверки и на шофьорите, както и за притежание на забранени вещи и предмети от закона, каза още той.

Начев добави, че се извършват проверки в РУ-Стамболийски и началникът на районното е отстранен от длъжност до приключване на проверката. В момента тече и проверка на управлението, която след нейното приключване ще даде отговори дали е имало сигнали срещу близнаците, как те са били обработвани и дали са били прикривани. Проверката е за последните две години в РУ- Стамболийски.

“По мое разпореждане полицаи от РУ-Стамболийски няма да присъстват в Цалапица. Това ще бъде докато бъде необходимо, до второ нареждане.

Относно полицейски участък в Цалапица - може да има след решение на министъра на вътрешните работи.

Работим съвместно с партньорските служби в Европа по задържането на Рангел Бизюрев, но информация кога това ще се случи не мога да дам. На този етап няма как да разкрия каквато и да е била информация, завърши и.д. директор на МВР-Пловдив.

От полицията заявиха още, че живеещите в селото са споменали за системно разпространение на наркотици в градинката в центъра на селото, като тази информация ще бъде проверена. Също така обект на разследване ще бъде и това дали след 22 часа има непълнолетни лица на въпросното място.

Кметът на Цалапица Ивайло Данаилов каза пред медиите, че наистина напрежението ще спадне, а от Областната дирекция на МВР е дадена доста информация на жителите.

По-рано през деня в Пловдив хората се събраха първо пред Съдебната палата с настояване за справедливи наказания за виновните и час по-скоро да бъде арестуван заподозреният за убийството, който се укрива в Германия.

Днес трябваше да се гледа и мярката за неотклонение на младежите, които са обвинени, че са помогнали при укриването на убийството на Димитър. Те обаче се отказаха да обжалват. Двамата настояват да останат задържани, тъй като се страхуват от саморазправа.

По-късно шествието се премести пред прокуратурата, като се състоя среща на майката на убития младеж с окръжния прокурор. От там тя е получила уверение, че ако се съберат още доказателства, обвиненията на близнаците могат да бъдат прецизирани.