Списъците с пострадалите семейства в Каравелово не са готови. Не са описани и щетите в наводнените къщи. Административните неуредици ще забавят с дни изплащането на държавната помощ за бедстващите домакинства. Разчистването на пострадалите къщи и улици в Каравелово вървят с бавни темпове. Липсват достатъчно тежка техника и доброволци. Има непроходими улици. 

 Въпреки обещаната помощ от държавата за семействата с ученици, в петък се оказа, че тя няма да дойде навреме. Парите ще бъдат преведени след първия учебен ден. Така от врата на врата служителите на Агенцията за социално подпомагане от рано сутринта обикалят и разнасят декларациите за еднократната помощ от по 375 лева. Парите най-рано могат да бъдат преведени след две седмици.

„Просто обработката на документите изисква време, така че конкретно не мога да ви кажа”, споделя пред Нова ТВ Неделка Ненкова, експерт в Агенция “Социално подпомагане“- Карлово.

Татяна е самотна майка на две деца- едното ще е в 3-ти, а другото в 9 клас. Социалните все още не са стигнали до нея, а първият учебен ден наближава.Жената е безработна. Оказва се, че дори не може да кандидатства за помощта от държавата.  Документите са ми унищожени. Преди евакуацията са някъде в колата ми, която е малко по-надолу в трупите”, заяви Татяна Тодорова.

Шест семейства са поискали да бъдат настанени във временни жилища. Едното е това на Пенка Колева. Къщата ѝ е опасна за обитаване, а имуществото, за което са събирали пари цял живот, е унищожено за миг.

„Поне зимата да има някъде да си посрещнем нуждите- на топло и на сухо. Да имаме покрив над глава- пет дни никакво къпане. С калта лягаме, с калта ставаме. Това беше кухня, обзаведени с всичко - мебели, електроуреди. Сега нищо”, твърди Пенка Колева.

Две семейства са поискали да бъдат осигурени фургони. „С тези формуляри ние ще поискаме от държавата всичко това, което хората са описали, че са загубили и желаят да им бъде възстановено по някакъв начин. С тези описи ще търсим помощ от държавата, защото всички се надяваме на тази помощ”, посочва Славка Червенкова- кмет на с. Каравелово.

Електрозахранването към помпените станции е възстановено. Очаква се ВиК да започне изграждането на временни водопроводи. Над 30 умрели животни са открити и загробени от Агенцията по храните.

В селото продължават  да пристигат камионни от цялата страна с хранителни помощи и дрехи за бедстващото население.