Схемите с фиктивни клинични пътеки в санаториума в Баня стартирали малко след като започна пандемията. Това заяви пред Нова Никола Чакъров, който е бивш рехабилитатор в здравното заведение. По негови думи той е бил два пъти записвах като пациент и поне половината персонал е минал по този път.

Никола споделя, че схемата била следната - някой от ръководството на санаториума идвал и казвал, че от утре служителят е пациент по клинична пътека. Искали личните им карти и оформяли документите. След 7 дни служителите само се разписвали, че са изписани и получавали в замяна кашкавал и салам.

Припомняме, че в разследване на Нова бивши и настоящи служители разказаха, че в продължение на години, ръководството на болницата ги е вписвало като фиктивни пациенти, лежащи по НОИ и по клинични пътеки на Здравната каса. Парите от пътеките са постъпвали по сметката на болницата, а на служителите давали кашкавал и салам в замяна.

Скоро след това директорката на санаториума Божана Иванова бе временно отстранена от длъжност до приключване на проверка от здравното министерство, под чиято шапка е болницата. ОТ Министерство на здравеопазването  и НОИ са назначени проверки. Самосезира се и Районната прокуратура в Пловдив.