Пещера "Добростански бисер" все още не е отворила врати за посетители. Както вече съобщихме, причината е изтичането на договорните отношения с Регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив. От Община Асеновград информираха, че са в готовност, при подписване на нов договор обектът да бъде отворен незабавно. За целта са налични нужните ресурси.

Ситуацията е безпрецедентна, тъй като това се случва за първи път, откакто пещерата е обособена и обезопасена, за да приема туристи.

Пещера "Добростански бисер" все още не може да отвори заради административни спънкиТова се случва за пръв път, откакто пещерата е обособена и обезопасена

TrafficNews потърси отговор от РЗИОСВ каква е причината за забавянето. Оказа се, че се е наложило извършването на правно-юридическа консултация, тъй като пещерата попада в защитена територия.

„Пещера „Добростански бисер“ попада в границите на резерват „Червената стена“, землище с. Добростан, община Асеновград. На основание на Закона за защитените територии и Закона за държавната собственост, имотите, които попадат в границите на тази категория защитени територии – резерват, са в режим на изключителна държавна собственост. Дейности в границите на защитени територии – изключителна държавна собственост, се извършват и организират по ред, който е посочен в Правилника за условията и реда за управлението, възлагането на дейностите по поддържане и възстановяване, възлагането на туристически дейности, охраната и контрола в горите, земите и водните площи в защитените територии - изключителна държавна собственост. Дейностите в границите на тези защитени територии може да се възложат от директора на съответната РИОСВ чрез договаряне по реда на цитирания правилник, като този, който ги организира, получава право да извършва съответната дейност в защитената територия и да ползва изградената в нея туристическа инфраструктура”, обясняват от РИОСВ.

„Посетителите в границите на тази категория защитени територии следва да спазват режимите на опазването, като достъпът и преминаването през тях следва да се извършва единствено по маркираните пътеки за посетители. Във връзка с гореизложеното, строгите режими на опазване на защитената територия и специфичните правила за допускане на дейности в нея изискваха извършването на правно-юридическа консултация с оглед прецизността на процедурата”, допълват от инспекцията.

„Добростански бисер” е и един от най-посещаваните туристически обекти в Община Асеновград. Пещерата се намира на около 2 км. от хижа „Марциганица“. Тя е дълга 727 метра и е дълбока 61 метра. Съдържа красиви пещерни образувания. Измежду тях са разположени т. нар. "Синтрови езера", в някои от които се твърди, че има пещерни бисери.