Незаконните постройки в квартал "Партизана" в Стамболийски ще бъдат съборени. Кметът Георги Мараджиев е издал заповед, според която в 14-дневен срок живеещите в тях трябва да ги съборят сами. Ако това не стане, ще ги събори БКС.

В тези сгради живеят роми, които не са от община Стамболийски, а са дошли от другаде. Създават напрежение и проблеми, а това предизвиква недоволството на гражданите.  

Ето заяви кметът Мараджиев във връзка с проблема и мотивите за издаването на заповедта за събаряне:

"Не съм спирал да търся решение на проблема с незаконните постройки в кв. „Партизана” и в момента този проблем отново е на дневен ред. Запознат съм с дискусиите във Фейсбук относно недоволството на хората, които живеят в съседство с ромите там. Това не са роми от Стамболийски, дошли са от друга община, откъдето са си тръгнали, заради същите проблеми, които създават днес при нас. Дошли са в „Партизана” от Димитровградско.

Благодаря за сигнала, който получих, и на лични съобщения за проблемите, които създават. Има напрежение в квартала и то идва от обитателите на незаконните постройки – обиждат съседите, крадат, хвърлят камъни по минувачите и законните собственици в квартала са в правото си да търсят защита.

Още през 2019 година издадох заповед и стартирахме процедура по събарянето на незаконните постройки, като до момента сме минали през всички законови мерки, които е необходимо да бъдат извършени.

Никога не съм имал намерение да бутам незаконни къщи, защото съм разчитал първо на съзнанието на хората, за да не се стига до събаряне на жилища, било то и бараки. Но, след като съм спазил закона от А до Я, след като лично съм се срещал с ромите в „Партизана” и имах уверението им, че ще спрат да създават напрежение в квартала, след като и началникът на РУ Стамболийски Ангел Керпиев лично е разговарял с тях, и в същото време няма промяна, идва моментът, когато напрежението не може вече да продължава и трябва да потушим искрата, преди да е станал пожарът и преди да се случи непоправимото.

Затова издадох заповед, с която в 14-дневен срок, ако живеещите в незаконните постройки не ги съборят сами, ще ги събори БКС. Това ще се случи в началото на следващата седмица. Готов съм на най-крутите мерки, защото, ако някой не го разбира, крайно време е да разбере, че законите трябва да се спазва от всички. Мерките, които ще вземем, са абсолютно законни.

Ще приложа цялата сила на закона, защото хора, които не уважават съгражданите си и не могат да се интегрират, нямат място в квартала и в града, и ще трябва да си потърсят друго убежище", категоричен е Георги Мараджиев.