Медик бе глобен с 300 лева заради неспазване на епидемичните мерки. Той е бил в коридор на лечебно заведение без маска, разговаряйки с пациент. Последният също е бил без предпазно средство.

Наказанието е било наложено от служители на Регионалната здравна инспекция, след подаден сигнал за системно погазване на мерките от рентгеновия лаборант, а именно че не е носена предпазна маска по време на работата.

Трима служители на РЗИ, придружени от полицаи, посетили Медицински център I – Хисаря. Качили се на втория етаж на лечебното заведение. В коридора пред кабинетите видели рентгеновия лаборант да разговаря с пациент без да е поставила предпазна маска на лицето си, така че да закрива устата и носа изцяло. Мъжът също нямал предпазно средство.Те двамата били на разстояние един от друг на около 1-2 метра.

Лаборантът все пак имала маска, но била поставена под брадичката й. Служителите на реда се представили и я помолили да постави маската си на лицето, което тя сторила, но без да покрива носа.

Последвал акт на медика, а след законовия период било издадено наказателното постановление. Недоволна от санкцията тя подала жалба в Районен съд за отмяна на наказателното постановление.

Според магистратите обаче, правилата свързани с противоепидемичните мерки, са били нарушени. Въпросната наредба е била гласувана от Народното събрание и е следвало да се спазва, най-вече за закрити площи. Именно поради тези мотиви Районен съд е потвърдил санкцията.

Решението на първа инстанция не се харесало на рентгеновия лаборант, която подала жалба и до Административен съд. И магистратите обаче отказали да се смилят над медика.

„В случая лицето е нарушило въведени противоепидемични мерки, целящи да предотвратят масово заболяване. Обект на увреждане или засягане от нарушението са обществените отношения, свързани с живота и здравето на гражданите”, се казва в част от мотивите на Административен съд.

Решението е окончателно. Така рентгеновия лаборант ще плати 300 лева за грешката си.