Президентът Румен Радев пристигна в Първомай, където е гост на празника на града.

Искам да пожелае на всички православни българи посрещането на този светъл християнски празник на бъде свързано с надеждата да възродим нашата вяра в собствените си сили, така че да възродим държавата на душа, за която всички мечтаем отдавна, пожела той преди началото на тържествата.

Да не забравяме, че днес е Международен ден на труда и на работническата солидарност. От уважението към труда зависи справедливостта в едно общество. В много региони в България и в много професии трудът е недооценен. Общество, в което пътят към успеха минава не през труда и усърдието на хората, а през корупцията, е обречено на постоянна криза и неудовлетвореност.Трябва с общи усилия да работим това да бъде преодоляно, посочи държавният глава.

Той благодари на всички българи, които с всеотдайност и почтен труд съграждат и пазят България.  

Президентът коментира и актуалните политически теми. На въпрос дали е готов със служебен кабинет, той заяви, че конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство, ако партиите в парламента не успеят да създадат редовно. Но е готов да го направи, ако се стигне до такава ситуация.

„Знаете, че днес е важен ден за БСП, които заслужено получиха трето място. Те трябва да решат как ще процедират. Но аз се надявам, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Мисля, че това го очакват и избирателите в ляво, и всички демократи”, заяви Радев.

Той бе категоричен, че БСП е партия, която взима колективни решения и не може да се прогнозира нищо.

Относно изборните правила, които бяха приети, президентът заяви: Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето – нечувано, невиждано. Взех това решение, защото честните избори са приоритет. Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват. Твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини. Няма основания да се бавят промените, категоричен бе президентът.

„Инсинуациите, че президентът избира Централната избирателна комисия и има някакви права над нея, са евтина пропаганда. И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от народното събрание. Не мога да посоча, нито да избера като член на ЦИК когото и да било”, заяви Румен Радев.