Близо 200 души се събраха на протест в Раковски, за да изкажат несъгласието си с мерките предвидени за връщане на учениците обратно в клас. Родителите не са съгласни с това, че децата им трябва да бъдат тествани два пъти седмично, за да учат присъствено, предаде репортер на TrafficNews.

Те са категорични, че малките трябва да се върнат обратно с класните стаи, но без да им бъдат взимани проби за Covid-19. Някои от тях са категорични , че няма да допуснат децата да учат отново в дистанционна форма.

В знак на протест те ще заведат децата си на училище в понеделник. Това обаче ще стане без те да бъдат предварително тествани дали са преносители на вирусната инфекция. Припомняме, че това е протестно нарушение на заповедта, която се очаква да влезе в сила от сряда. До тогава децата трябва да са на онлайн форма на обучение.

Припомняме, че заповедта дава възможност на родителите да избират между двете форми на обучение, но за да върнат детето в реална среда, то трябва задължително да бъде тествано. 

Едно от основните притеснения на майките обаче е, че ако пробата от слюнката излезе положителна, детето ще бъде изолирано и ще трябва да му се направи PCR тест, като му се бръкне в носа. Ако това се случва често, ще е стрес за детето. 

Кметът на Раковски Павел Гуджеров подкрепи исканията на родителите.

Министър Денков: Ако няма кой да тества децата, ще останат на онлайн обучениеИма голямо нежелание сред учителите да участват в този процес, заяви директор на столично училище

Припомняме, че родителите на ученици от 1. до 4. клас имат срок до 12 часа на 8 ноември да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19.

Министерството на образованието и науката (МОН) подготви образец на декларация, който е предоставен на Регионалните управления на образованието (РУО) и чрез тях - на директорите.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат със „зелен сертификат“.