Община Асеновград е спечелила проекти за изграждане на нова и разширяване на съществуваща детска градина, като парите са безвъзмездна финансова помощ от държавата и в размер от почти 3,6 млн. лева.

Ще бъде построена и оборудвана едноетажна сграда (пристройка) за една група за 23 деца към ДГ „Бако Динчо“ в Асеновград. Години наред там стои проблемът с липсващо помещение, в което да се ситуира IV група (подготвителна). Това налага, след завършване на III група, децата да се преместват в друго детско заведение, което е свързано с нова адаптация за малчуганите и неудобството за родителите.

Планирано е и построяване и оборудване на нова сграда за детска градина в кв. „Долни Воден“. Постройката ще бъде на два етажа и ще може да събере общо 4 групи деца – 3 градински и една яслена. С изграждането на градината ще се разкрият 87 нови места за прием на деца. „Долни Воден“ е един от най-големите квартали на Асеновград. Там има 1 детско заведение - ДГ „Радост“, заради което към момента се поражда проблем с липсата на яслена група. Това принуждава родителите на деца да кандидатстват в други детски градини, далеч от местата, на които живеят.

Построяването на новите детски градини ще реши до голяма степен проблема с недостига на места в яслите и детските градини в Асеновград и по-голям брой деца ще могат да посещават общинска детска градина с пълен цикъл – от яслена до подготвителна група.