С масови, цветни и пъстри шествия, концерти ,  инициатива под надслов „Вземи книга, остави книга“ и поднасяне на цветя община „Родопи“ ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празничната програма започва още в 9:00 часа в двора на  училищата в Белащица и Браниполе.

След това преподаватели, ученици и жители на двете села ще преминат в шествие няколко километровата отсечка от Белащица до Браниполе,  за да се съберат на единствената улица, която е обща за двете села – последна за Браниполе и първа за Белащица.  Участие ще вземат ОУ „Пенчо Славейков“ и ДГ „Ралица“ в Белащица,  ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Браниполе и  децата от  ДГ „Синчец“ в селото.

Пъстра колона ще тръгне в 10 часа от двора на училище „Христо Ботев“ в Брестовица. Шествието ще премине тържествено през улиците на селото и в него ще се включат децата от детска градина „Първи юни“, ученици и читалището в селото. Програмата ще продължи с празнична програма на новия площад в центъра на Брестовица.

За да се осигури безопасното преминаване на участниците в празничните шествия движението на пътни превозни средства в трите села ще бъде регулирано.

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност училище „Васил Левски“ в Брестник ще отпразнува своя 95-годишен юбилей и 150 години просветна дейност в селото. Тържествата започват от 11 часа в салона на читалището.

В  Устина 24 май ще бъде отбелязан с празничен концерт от 10:00 часа в салона на читалището, а в Златитрап  от 11 часа децата ще се забавляват в парка с проява под надслов „Заедно четем и така ще (по)четем Деня на славянската писменост и азбука“. Тържество организират  и в училище „Неофит Рилски“ в Ягодово.

24 май ще събере жители и гости и във високите села от община „Родопи“. В Дедево ще открият обновената библиотека под мотото „Вземи книга, прочети книга“ и ще връчат свидетелство на дарителя на най-много книги за  библиотечната читалня Спирката.
Маратон на четенето ще има в село Ситово. Празникът ще започне с поднасяне на венци и цветя пред портретите на двамата братя Кирил и Методий и ще продължи с беседа „Да опазим, съхраним и предадем“, след което във въздуха ще полетят балони, на които са изписани буквите от българската азбука.

С дискусия за бъдещето на читалището, панорамна разходка и празнична служба в църквата „Свети Пророк Илия“ ще отбележат 24 май в Чурен.

На 24 май своя празник отбелязват селата Белащица, Цалапица и Устина.