Жители на Брестник въстанаха срещу компрометирана тротоарна настилка, останала в такова състояние след ремонта на Околовръстното. Те многократни изпращали сигнали до компетентните органи и местната власт с молба да бъде реконструиран пътя и прилежащите тротоари, но уви – резултат няма и до този момент, споделят те пред TrafficNews.

Припомняме, че през месец февруари 2021 г. стартира първият етап от рехабилитацията на Околовръстния път на Пловдив, съвпадащ с второкласния път II-86 Пловдив – Асеновград в отсечката между кръстовищата с „Кукленско шосе“ и „Асеновградско шосе“. Вследствие на това, целият автомобилен и тежкотоварен трафик беше насочен за преминаване през Брестник.  

Пренасочването на трафика се случи без да бъдат предприети каквито и да е съгласувателни процедури между институциите за пренасочване и извеждане на трафика от малките и големи населени места. Заради това на ул. Независимост 10 – 12 – 14  беше разбита тротоарна настилка – и плочки , и бордюри“, посочват жители на родопското село.

Ангажирани разказват, че преминаването по тротоарите е мисия невъзможна за майки с колички или трудноподвижни хора.

Това принуждава хората да слизат и да се движат по пътното платно, което е с интензивна целодневна натовареност и създава предпоставки за ПТП и инциденти с фатален край“, споделят жители.

Те разказват, че през есента и зимата от обилните валежи се образуват огромни дълбоки локви, които наводняват дворовете им.

Неколкократно сме ремонтирали тротоарната настилка със собствени средства, но заради интензивния трафик и стеснения пътен участък, автомобили и камиони продължават да рушат“, коментират хората от Брестник.

По тази причина те апелират за монтиране на пътна мантинела по цялата дължина на проблемния участък и спешен  ремонт на тротоара и бордюрите около  ул. Независимост 10 – 12 – 14.

TrafficNews се свърза с местната власт, за да попита извършвана ли е проверка по сигнала на гражданите и какво е констатирала тя.

От община „Родопи“ посочиха, че техни служители са инспектирали проблемните зони и са установили нужда от ремонт. По тази причина се предвижда реконструкция на засегнатите карета. Рехабилитацията на тротоара и пътната настилка ще бъде финансирана от бюджета за текущи ремонти към общината, заявиха оттам.

Не бе даден обаче срок за изпълнение на ремонта.

Ето и жалбата, изпратена до местната власт, а по-късно предоставена и до TrafficNews:

Галерия от разбитите улици и тротоари: