Касационният състав на Административен съд-Пловдив върна солената глоба на кариерата над Асеновград. След няколко години съдебна сага „НВГ кариери“ ООД ще трябва да заплати 50 000лв. заради почти двойно надвишаване на допустимите стойности на взривни вещества при добив.

Припомняме, че до съставяне на АУАН и наказателно постановление от бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова се стигна след граждански сигнал. През януари 2019г. игуменката от манастира „Света Петка“ подаде жалба. Тогава в находището „Старите колиби“ в Мулдава бе извършена проверка, която установи няколко нарушения от Закона за подземните богатства.

Малко по-късно собственикът на „НВГ кариери“ ООД Велко Ендрев обжалва наказанието, наложено от Министерството. През април 2021 година обаче Районният съд в Асеновград потвърди наложената глоба от 50 бона. В двуседмичния срок за обжалване от кариерите отново заявиха, че санкцията е неправомерна. През ноември същата година се стигна до повторна отмяна на наказателното постановление.

Министерството на енергетиката обаче не се отказа и отново обжалва решението на Районния съд. По тази причина делото се прехвърли за разглеждане от касационната комисия на пловдивския Административен съд.  

Магистратите обявили за неоснователен довод допусната грешка в датата, посочена в АУАН-а. Аргументират се с това, че датата на административното нарушение е установена по безспорен начин чрез официален документ, какъвто е протоколът на Районното управление в Асеновград.

Допълват още, че използваните от кариерата взривен материал в сондаж от 101,82 кг се явява недопустим предвид поставеното ограничение от 60 кг. Касационният съсват е категоричен - това представлява нарушение на утвърдения с цялостния работен проект и с годишния проект за 2018 г. ред за промишлено усвояване на подземни богатства, както и мерките за опазване и възстановяване на земните недра и околната среда.

Магистратите посочват още, че фактът, че не са установени последствия върху близките обекти и липсват вредни последици за хората не означава, че концесионерът спазва правилата за добив на природни богатства.

След подробно разглеждане на мотивите на РС-Асеновград, касационният състав на Административен съд-Пловдив отменя решението. И потвърждава наложената от министър Петкова глоба от 50 000лв. Решението на магистратите е окончателно!