Малко над половин милион лева предвижда да инвестира община „Родопи“ в основен ремонт на улици в Белащица. За това информира жителите на селото кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов. Белащица е поредното населено място, в което Михайлов представи обектите, предвидени за строителство и ремонт в настоящата година. На срещата с населението присъстваха председателят на общински съвет „Родопи“ Георги Цанков, заместник-кметът Емилия Иванова, общински съветници. Домакин беше кметът на населеното място Костадин Николов.

„Община „Родопи“ продължи да работи за подобряване на жизнената среда в населените места. За малко над две години показахме, че можем да правим балансиран и справедлив бюджет, като осигурим средства за всички 21 населени места на територията на общината. Проблемите в нашата община са много и ние, като ръководство, сме наясно с това. Но промяната започна да се случва и аз се надявам, че заедно ще успеем да постигнем повече”, каза кметът Павел Михайлов.

Основен ремонт на улиците „Васил Левски“ и „Беласица“, ремонт на Иван Вазов“ и участък от 300 метра на улиците „Пейо Яворов“ и „Даскал Лазар“ предвижда да реализира община “Родопи” в село Белащица.

 „Състоянието на инфраструктурата в община „Родопи“ е един от най-тежките проблеми, с които се налага да се справяме. Затова в бюджета за тази година сме предвидили основно средства за асфалтиране и преасфалтиране на улици“, коментира Михайловл

Това, което предстои още за Белащица е продължаване на големия проект за изграждане на канализацията на т. нар. Военен блок за 145 хиляди лева, както и изготвяне на проект за главни колектори и второстепенна канализационна мрежа- 110 000 лева и проектиране на основен ремонт на улица „Дъбрава“.

С приоритет община „Родопи“ ще работи и по проекта за цялостна подмяна на водопроводната мрежа в Белащица. Той е за сумата от близо 5 милиона лева и за него има издадено строително разрешение. Проектът е представен в Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

 По думите на кмета Павел Михайлов Белащица е едно от най-бързо нарастващите населени места в цялата страна. И е радостно, че основната част от населението са млади семейства, които предпочитат да отглеждат децата си в по-чиста и зелена среда. Затова вече има предложение за отделяне на имот за изграждане на нова детска градина с капацитет за 4 групи. Ще се работи и по идеята за разширяване на сградата на училището с изграждане на корпус за физкултурен салон, столова и учебни кабинети.

„Ръководството на общината има амбициозни планове за село Белащица и неговото развитие“, коментира и кметът на селото Костадин Николов и пожела всички да бъдат реализирани. Георги Цанков каза, че синхронът в работата между администрацията и общински съвет „Родопи“ е в основата за успеха на управление. Пред хората той обясни, че едно от важните решения е съкратените срокове за промяна на регулацията, което дава възможност на хората да строят и гарантира сигурност и бързина за бизнеса.

В Белащица общинското ръководство на „Родопи“ за пореден път обяви твърдата си позиция срещу продължаване на кариерната дейност над селото и процедурите по предоставяне и удължаване на добива от находище „Белащица“. С писмо от средата на март тази година МОСВ информира, че процедурата по ОВОС е прекратена и няма издадени разрешителни от РИОСВ –Пловдив за осъществяване на добив и обработка на строителни материали на двата концесионера – „Холсим кариерни материали“ и „Европейски пътища“.